Finlands EU-kommissionär slutar – vill bli president

Jutta Urpilainen ställer upp i det finska presidentvalet. ”Våra svenska kamrater brukar säga ’alla ska med’. Vårt meddelande är ’ingen ska lämnas utanför’”, säger Urpilainen i ett tal.

Finlands EU-kommissionär Jutta Urpilainen ger sig in i kampen om att bli Finlands nästa president. Det meddelade hon i ett tal under finska Socialdemokraternas partifullmäktigemöte på söndagen.

Urpilainen är EU-kommissionär för internationella partnerskap sedan 2019. Hon har tidigare både varit finansminister (2011–2014) och partiledare för SDP (2008–2014).

– Under fyra år som kommissionär har jag upplevt det europeiska samarbetet och de internationella partnerskapen som en högskola. Med den här erfarenheten vill jag tjäna hela Finland, sa hon i talet enligt Hufvudstadsbladet.

– Våra svenska kamrater brukar säga ”alla ska med”. Vårt meddelande är ”ingen ska lämnas utanför”.

Jutta Urpilainen lämnar sitt uppdrag som EU-kommissionär den 2 december för att fokusera fullt ut på valkampanjandet, enligt Yle

Får tufft motstånd

Alla partier i den finska riksdagen har nu nominerat sina presidentkandidater. Tidigare statsministern Alexander Stubb (Samlingspartiet), förra utrikesministern Pekka Haavisto (Gröna förbundet) och riksdagens talman Jussi Halla-aho (Sannfinländarna) är några av de kandidater som Urpilainen nu ställs inför.

Även Mika Aaltola, direktör för Utrikespolitiska institutet i Finland, ställer upp som obunden kandidat.

Presidentvalet äger rum den 28 januari.

{{toplink}}

Forrige artikel Martin Flodén lämnar Riksbanken – rekrytering pågår Næste artikel Fyra ministrar till klimatmötet i Dubai Fyra ministrar till klimatmötet i Dubai
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.