Protester störde riksdagens utrikesdebatt – flera gripna

Utrikesminister Tobias Billström avbröts av protester från åhörarläktaren när han läste upp regeringens utrikesdeklaration i riksdagen. Flera åhörare störde sedan även SD:s Aron Emilssons inlägg. Förra året ökade antalet protester och redan nu är årets incidenter uppe i samma antal som under hela 2022.

– Sverige står bakom Israels legitima rätt att försvara sig mot Hamas i enlighet med folkrätten och den internationella humanitära rätten, sade utrikesminister Tobias Billström (M) när han läste upp regeringens utrikesdeklaration i riksdagen på onsdagen.

Sedan avbröts han av en kvinnlig åhörare.

– Israel begår folkmord, ropade kvinnan innan två vakter förde bort henne från läktaren.

Talman Andreas Norlén fick sedan återigen upprepa att det inte är tillåtet att störa kammarens sammanträden när Aron Emilsson (SD) avbröts av nya protester.

I Emilssons anförande hördes sedan ytterligare rop från läktaren.

– Jag ber vakterna avlägsna den som stör, sade talmannen.

Två personer har avvisats från platsen och sju personer har gripits, skriver polisen på sin hemsida. Alla misstänks för störande av förrättning och en är misstänkt för våldsamt motstånd.

Antalet protester ökar

Det är andra gången i år som protester sker från riksdagens läktare, senast i en debatt om situationen i Gaza den 23 januari. Årets protester ligger därmed redan på samma nivå som 2022. Förra året stördes riksdagens sammanträden totalt vid sju tillfällen, enligt uppgifter från riksdagens säkerhetsavdelning.

Altinget har tidigare sökt riksdagens säkerhetschef, Niklas Åström, om det ökade antalet protester.

”Allmänt kan jag säga att vi arbetar långsiktigt och systematiskt med säkerhetsfrågor. Vi har en hög medvetenhet, god beredskap och en säkerhetsnivå som löpande anpassas utifrån risker och hot”, skriver han i ett mejl.

I utrikesdeklarationen uppmanade utrikesministern även till eldupphör i Gaza mot bakgrund av vad han beskriver som ett katastrofalt läge. 

Forrige artikel Så mycket tjänar riksbankschefen – ny modell ger lägre ökning Så mycket tjänar riksbankschefen – ny modell ger lägre ökning Næste artikel Enig opposition kräver att klimathandlingsplanen görs om Enig opposition kräver att klimathandlingsplanen görs om
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.