Enig opposition kräver att klimathandlingsplanen görs om

Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna är eniga om att regeringen behöver göra om den klimatpolitiska handlingsplanen. ”Gör om, gör rätt”, säger Rickard Nordin, Centerpartiet.

Regeringens klimathandlingsplan är ”åt pipan”, enligt Centerns klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin som i en följdmotion skriver att riksdagen bör återkomma med en ny handlingsplan.

– Gör om, gör rätt. De måste komma tillbaka med en plan som håller måttet, säger han till Altinget.

Det som Centern saknar är en handlingsplan som innehåller utsläppsberäkningar, analyser och åtgärder som leder till att Sveriges klimatmål uppnås till 2030, 2040 och 2045. Att som regeringen endast sikta på 2045 räcker inte, enligt Nordin.

– Vägen till målet, hur mycket man släpper ut före 2045, spelar roll. Det vet alla, säger han.

V, MP och S vill ha konkreta åtgärder

Och Centerpartiet har uppbackning från de övriga oppositionspartierna i riksdagen. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna anser alla tre att regeringen måste återkomma med en plan som innehåller konkreta åtgärder som når klimatmålen och tillhörande prognoser.

”Det finns inga resonemang eller beräkningar i regeringens klimathandlingsplan som styrker att något av Sveriges klimatmål eller EU-åtaganden kommer att kunna nås.” skriver Miljöpartiet och påminner om att riksdagsbeslutet om transportmålet till år 2030 fortfarande gäller, även om regeringen vill göra om det.

Vänsterpartiet kallar handlingsplanen för otillräcklig och att den består av en mängd oprecisa bedömningar. ”Förutom brist på konkreta åtgärder för att minska utsläppen avstår man i praktiken från att hantera den för klimatet mest angelägna uppgiften i handlingsplanen, att nå målen för 2030.” skriver partiet i sin följdmotion.

Socialdemokraterna efterlyser åtgärder och beräkningar av utsläppsminskningar.

”Med anledning av detta så bör regeringen återkomma till riksdagen med en utförlig detaljerad beskrivning av effekterna på utsläppsminskningar från de föreslagna åtgärderna beskrivna i klimathandlingsplanen.” skriver partiet.

Skrivelse inte proposition

Regeringen har valt att lämnat handlingsplanen i form av en skrivelse till riksdagen istället för proposition. Det begränsar möjligheten för oppositionspartierna att föreslå ändringar i skrivelsen i följdmotionerna.

– Istället får man be dem komma tillbaka. Men att regeringen väljer att göra handlingsplanen i form av en skrivelse visar att man inte tycker det är lika viktigt, en skrivelse är mindre tung än en proposition, säger Rickard Nordin.

Debatt i maj

Miljö- och jordbruksutskottet har beslutat att låta riksdagens övriga utskott yttra sig om skrivelsen innan beredningen tar vid.

Riksdagsdebatten om den klimatpolitiska handlingsplanen är planerad till mitten av maj, något definitivt datum är ännu inte satt.

Forrige artikel Protester störde riksdagens utrikesdebatt – flera gripna Protester störde riksdagens utrikesdebatt – flera gripna Næste artikel Storbråk S–SD om reformen av a-kassan: ”Åkesson lovade gå i opposition” Storbråk S–SD om reformen av a-kassan: ”Åkesson lovade gå i opposition”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.