Pourmokhtari (L) backar – handlingsplan kommer i år

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) backar från sitt uttalande om att klimathandlingsplanen eventuellt dröjer till efter årsskiftet. I ett skriftligt uttalande till DN säger hon att planen kommer före årsskiftet och anklagar MP och C för politiskt spel som inte hjälper klimatet.

I en intervju med TV4 på fredagsmorgonen sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari att regeringens klimatpolitiska handlingsplan kan dröja tills nästa år, trots klimatlagens krav på att den ska komma före årsskiftet.

Nu backar ministern från sitt uttalande och lovar att handlingsplanen ska komma före årets slut.

”Klimathandlingsplanen kommer att presenteras innan årsskiftet. Centerpartiets och Miljöpartiets politiska spel hjälper inte klimatet. Planen som regeringen lägger fram kommer att innehålla en ambitiös och effektiv borgerlig klimatpolitik som tar oss närmare Sveriges klimatmål”, skriver Pourmokhtari i en kommentar till Dagens Nyheter.

Både Centerpartiets Rickard Nordin och Miljöpartiets Daniel Helldén har meddelat att de KU-anmäler ministern för uttalandet om att klimatlagen inte kräver att handlingsplanen kommer under året.

– Det som står i lagen är att man bör lägga fram den före årsskiftet, vi får se, vi jobbar på det, sade hon till TV4, trots att det tydligt står ”ska” i klimatlagen.

Altinget har frågat om Romina Pourmokhtari kände till klimatlagens ”ska”-skrivning, men ministern ger ingen kommentar, meddelar pressavdelningen.

{{toplink}}

Forrige artikel Intern karensutredning klar – föreslår karenstak Intern karensutredning klar – föreslår karenstak Næste artikel Efter dödsolyckorna – Arbetsmiljöverket ska steppa upp tillsynen Efter dödsolyckorna – Arbetsmiljöverket ska steppa upp tillsynen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.