Efter dödsolyckorna – Arbetsmiljöverket ska steppa upp tillsynen

Regeringen ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att öka de fysiska inspektionerna för att intensifiera arbetet med att minska dödsolyckorna på arbetsplatser. ”Den senaste veckan har varit mörk”, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson. 

Efter de arbetsplatsolyckor med dödlig utgång som skett under veckan ger nu regeringen Arbetsmiljöverket verksamhet i uppdrag att genomföra fler oanmälda fysiska arbetsplatsinspektioner. 

– Regeringen sätter ökat fokus på just oanmälda fysiska inspektioner på svenska arbetsplatser. Helt enkelt i syfte att säkra att alla ska ha en god arbetsmiljö, säger biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) i samband med en pressträff. 

Uppdragen ges i Arbetsmiljöverkets regleringsbrev för 2024. Enligt den budget som sen tidigare klubbats får myndigheten 40 miljoner ytterligare i anslag. Utöver det tillsätts nu inga ytterligare pengar. 

Sju personer

– Den senaste veckan har varit mörk med många flera allvarliga arbetskraftsolyckor med dödlig utgång. Det är fruktansvärt och våra tankar går till de drabbade, deras familjer och kollegor, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L). 

Det var i måndags som fem personer dog i samband med en hissolycka vid en byggarbetsplats i Sundbyberg. Under torsdagen avled även en man i en arbetsplatsolycka på Northvolt i Skellefteå. Även han jobbade som byggnadsarbetare och var tillfälligt vid anläggningen. Under natten till fredagen avled även en man som skadats i en tidigare olycka som skedde på Northvolt i november. 

En ökning

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket har antalet dödsolyckor på arbetsplatser ökat igen efter att de minskat något under pandemin. Med den senaste veckans olyckor har totalt 54 personer dött i samband med arbetsplatsolyckor hittills i år. 

– Det är en fruktansvärd utveckling och alla samhällsbyggare ska vara trygga på jobbet. Ingen ska behöva dö på sitt arbete eller på grund av sitt arbete, säger Johan Pehrson. 

Byggföretagen välkomnar beskedet att inspektionerna ökar. Men de vill även se lättnader i sekretesslagstiftningen för att myndigheter ska kunna dela mer information med varandra. 

– Möjligheten till kontroll och uppföljning är grund­läggande för att identifiera oseriösa aktörer på arbets­marknaden, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen enligt ett pressmeddelande.

{{toplink}}

Forrige artikel Pourmokhtari (L) backar – handlingsplan kommer i år Pourmokhtari (L) backar – handlingsplan kommer i år Næste artikel Försäkringskassan sparar 300 miljoner – slopar julbord och kapar friskvårdsbidrag Försäkringskassan sparar 300 miljoner – slopar julbord och kapar friskvårdsbidrag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.