Kritiken mot klimathandlingsplanen: ”Ännu en servettskiss”

Regeringen och Sverigedemokraterna presenterade i dag sin klimathandlingsplan. Den mest omfattande någonsin, säger statsminister Ulf Kristersson. Men såväl opposition som miljöorganisationer är kritiska. Nu går MP och C vidare med sitt hot om misstroende mot klimatministern – och V hakar på. 

Efter att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) KU-anmälts dubbelt för sitt uttalande om att klimathandlingsplanen kan dröja till efter årsskiftet presenterades i dag regeringens plan för klimatarbetet framöver, med ett 70-tal åtgärder som ska få ner utsläppen till nettonoll år 2045. 

Det handlar bland annat om fortsatta satsningar på elektrifiering, tunga ellastbilar och utredningar om stöd till elflyg. Regeringen vill även utreda tillsätta en bred styrmedelsutredning med sikte på perioden 2027-2030.

Genom åtgärderna i klimathandlingsplanen skapas förutsättningar för att nå nettonollutsläpp till 2045, menar klimatministern. Men planen får kritik från flera håll.

– Det vi ser nu är ännu en servettskiss. Vi ser också ett löftessvek från en regering som lovar en sak och gör en helt annan. Pourmokhtari lovade att 2030-målen skulle stödjas av konkreta åtgärder i klimatplanen. Nu visar sig de löftena vara mest tomma ord, säger Socialdemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg på en pressträff.

Hon går hårt åt regeringens klimatpolitik och menar att Sverige tagit av sig ledartröjan.

– Man har talat om en effektiv klimatpolitik men den har mest varit effektiv på att aktivt öka utsläppen, säger hon.

Går vidare med misstroende

Både Centerpartiet och Miljöpartiet har hotat med en misstroendeomröstning mot klimat- och miljöministern om klimathandlingsplanen inte visar hur klimatmålen ska nås. Efter att planen nu presenterats går nu båda partierna vidare med sitt hot – och får sällskap av Vänsterpartiet.

– Det här är värre än vi har befarat, säger Kajsa Fredholm (V) till Göteborgs-Posten.

– Klimathandlingsplanen håller inte måttet. Vi skulle vilja se åtgärder som kraftfullt minskar utsläppen nu i närtid. I stället presenterar man luddiga skrivningar om framtida utredningar. Det är under all kritik, säger Elin Söderberg, Miljöpartiets klimatpolitiska talesperson, till Altinget.

Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin blev förvånad och besviken när han tog del av regeringens plan som han kallar ”den sämsta julklappen man kan ge”.

– Det här är ju ett hot mot Sverige, ett hot mot vår konkurrenskraft och ett hot mot vårt klimat. Då har vi inget annat val än att använda de skarpaste verktygen vi har. Och det har vi i riksdagen, säger han till Altinget.

Regeringen menar däremot att åtgärderna i planen ger förutsättningar för att nå nettonollutsläpp till 2045.

– Det är ju högt tveksamt. Det planen säger är att man ska tillsätta en utredning som ska titta på hur man ska nå målen. Det finns ju inga skarpa förslag om styrmedel, annat än några små saker. Så det här är ju både oansvarigt och oförlåtligt faktiskt, säger Nordin som menar att utsläppen kommer öka innan konkreta förslag träder i kraft.

– Då kommer vi behöva ta tillbaka mångdubbelt och närma oss åtgärder som är tveksamma att ta till i ett demokratiskt samhälle. Det här är ett aktivt val av regeringen att lägga skulden på svenska folket framöver.

Även MP är skeptiska till möjligheten att nå klimatmålen med den nya klimathandlingsplanen.

– Inget av det som har presenterats kan försäkra om att så är fallet. Och när statsministern får frågor om hur 2030-målen ska nå så kan han inte svara på det, säger Söderberg.

Svårt att fälla ministern

Socialdemokraterna har ännu inte bestämt sig för om de kommer ställa sig bakom en misstroendeförklaring mot klimatminister Romina Pourmokhtari. Men för att fälla ministern räcker det inte med S. Två ledamöter från oppositionen måste byta sida. 

MP och C hoppas att klimatministerns egna partikamrater ska säga ifrån.

– Vi ser ju att det finns en splittring inom Liberalerna exempelvis och det vilar ett tungt ansvar på alla riksdagsledamöter nu att noga överväga om man har förtroende för en klimatminister som kraftfullt ökar utsläppen av växthusgaser i en brinnande klimatkris, säger MP:s Elin Söderberg.

– Står man bakom en kraftig och stark klimatpolitik för minskad utsläpp och stark konkurrenskraft eller är det viktigare att SD får diktera vad regeringen gör? Så sent som i våras så stod ju Liberalerna och sade att man ska stå upp för de svenska klimatmålen och man ska vara bäst i klassen i EU, säger Rickard Nordin (C).

”Funkar inte att skjuta omställningen på framtiden”

EU-parlamentarikern Jakob Dalunde (MP) skriver på X att ”det är de sammanlagda utsläppen som spelar roll för klimatet, inte hur mycket utsläpp det är just år 2045”.

– En seriös klimatpolitik måste alltså sänka utsläppen på kort sikt — det funkar inte att skjuta den gröna omställningen på framtiden, fortsätter han.

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl skriver på X: ”'Klimatförändringarna är här och nu, det är bråttom' …. därför gör vi ingenting förrän 2035 och höjer utsläppen under mellantiden med 20%. Tack Tidö”.

Greenpeace: Ministern borde avgå

Även flera miljöorganisationer är kritiska till regeringens plan. Världsnaturfonden WWF skriver i ett pressmeddelande:

”I stället för att låta Sverige visa vägen, väljer regeringen att presentera en klimatpolitisk handlingsplan som innebär att Sveriges utsläpp kommer att öka under mandatperioden. Det är mycket allvarligt”. 

Greenpeace anser att regeringen misslyckats med att visa hur utsläppen ska minska i närtid och vill att Pourmokhtari avgår.

– Miljöministern har tidigare sagt att hon avgår om hon inte kan stå för klimatpolitiken eller inte känner någon optimism över att nå klimatmålen till 2030. I stället för en plan för att nå målen 2030 har regeringen en plan för hur de ska ses över, det är helt oseriöst att utreda mål som bara är sex år bort, vi uppmanar därför miljöministern att leva upp till sitt ord och avgå, säger organisationens Sverigechef Erika Bjureby i ett pressmeddelande.

{{toplink}}

Forrige artikel Regeringen sexdubblar stipendium till EU-toppskola Regeringen sexdubblar stipendium till EU-toppskola Næste artikel Kinnunen (SD): Sverige har ingenting att skämmas för Kinnunen (SD): Sverige har ingenting att skämmas för
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.