Pourmokhtari KU-anmäls dubbelt: ”Vilseleder väljarna”

Klimatlagen är tydlig med att regeringens klimatpolitiska handlingsplanen ska komma innan året är slut. Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) säger till TV4 att den kan komma först efter årsskiftet. Både Centerpartiet och Miljöpartiet KU-anmäler nu ministern för uttalandet.

I klimatlagen står det att regeringen vart fjärde år ska ta fram en klimatpolitisk handlingsplan och att: ”Handlingsplanen ska lämnas till riksdagen året efter det att ordinarie val till riksdagen har hållits.”

Men enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kan det ändå dröja tills efter årsskiftet innan regeringen presenterar sin klimatpolitiska handlingsplan. I intervjun med TV4 motsäger hon också att klimatlagen skulle kräva att den kommer under året, det vill säga att det inte alls står ”ska” i lagtexten.

– Det som står i lagen är att man bör lägga fram den före årsskiftet, vi får se, vi jobbar på det, säger hon till TV4.

Förhandlingarna mellan Tidöpartierna pågår, men är ännu inte i land, framgår under intervjun.

– För mig är det viktiga att jag behöver känner mig nöjd och glad innan jag är villig att gå vidare, så det kommer ta en liten stund tror jag.

C: Vilseleder väljarna

Centerpartiet kommer att KU-anmäla Romina Pourmokhtari för hennes uttalande om att regeringen kan välja att lämna handlingsplanen efter årsskiftet, enligt partiet klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin som är den som kommer att skriva under KU-anmälan.

– Vi gör det helt enkelt därför att ministern säger att det är ett bör-krav och inte ett måste. Det är ju felaktigt. Hon vilseleder väljarna att tro att det är valfritt, vilket det inte är, säger Rickard Nordin till Altinget.

MP: Otroligt provocerande

Miljöpartiet lämnade in en KU-anmälan mot ministern vid lunchtid på fredagen, undertecknad av språkröret Daniel Helldén. I sin begäran om granskning skriver Helldén att KU bör granska ministerns uttalande i intervjun med avseende på dess förenlighet med regeringsformens krav på saklighet.

"Det är otroligt provocerande att höra henne sitta i en morgonsoffa och ljuga om de här sakerna. Som klimatminister måste man ha koll på klimatlagen och inte gå rakt ut i direktsändning och hävda felaktigheter," säger Daniel Helldén i ett skriftligt uttalande till Altinget.

Artikeln är uppdaterad med uppgifter om C:s respektive MP:s KU-anmälan. Senare på fredagen backar Romina Pourmokhtari, och lovar att planen kommer före årsskiftet.

{{toplink}}

 

Forrige artikel Efter turerna – Ukraina närmare medlemskap men får nej till stöd Efter turerna – Ukraina närmare medlemskap men får nej till stöd Næste artikel Intern karensutredning klar – föreslår karenstak Intern karensutredning klar – föreslår karenstak
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.