Oklart om ambitionsnivå står fast när klimatmålen ses över

SD ställer sig bakom utsläppsmålet om nettonoll till 2045. I utbyte öppnar regeringen upp för att se över samtliga delmål på vägen. Men det råder delade meningar om ambitionsnivån står fast.

Tillsammans med Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen presenterade regeringens Ulf Kristersson (M), Romina Pourmokhtari (L) och Ebba Busch (KD) ett tillägg till Tidöavtalet på en pressträff på onsdagen. I det utökade avtalet ingår bland annat inriktningen för den fortsatta klimatpolitiken.

Sex år efter att riksdagen röstade igenom klimatmålen ställer sig Sverigedemokraterna nu bakom utsläppsmålet till 2045. Etappmålen fram till 2045 ska däremot ses över, som en del i överenskommelsen.

{{toplink}}

I det klimatpolitiska ramverket anges att beslutad ambitionsnivå ska ligga fast. I den överenskommelse som regeringen och Sverigedemokraterna slutit saknas dock skrivningar om att det också ska vara en utgångspunkt för den översyn som Miljömålsberedningen nu ska få i uppdrag att genomföra.

På en direkt fråga från Dagens Nyheters reporter ville klimat- och miljöministern inte bekräfta att så var fallet.

Kommer det vara en instruktion till miljömålsberedningen att när översynen sker, så ska ambitionsnivån i nuvarande mål behållas?

– Nej, det vi är överens om är att vi ska se över etappmålen utifrån de nya förutsättningar som följer av EU:s regleringar, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på pressträffen till Dagens Nyheters reporter, och fortsätter:

– Så det handlar om att se över målen i ljuset av EU. Och där blir det en definitionsfråga hur man ser på effekterna av EU:s nya lagstiftning. Där kan de flesta se att det omfattar fler sektorer, att det är bredare och skarpare lagstiftning. Så det blir väldigt svårt att på något sätt sänka ambitionerna för att nå högre mål (på EU-nivå, reds. anm.), fortsätter ministern och lägger till:

– Det handlar om att anpassa utformningen, helt enkelt. Sverige har under lång tid talat om att vi är ett föredöme och vi ska gå först. Men vi vill också ta fasta på att vi vill vara ett föredöme och att andra ska gå efter. För annars finns det ingen mening med det hela. Det handlar om en breddning, och att ta ansvar för resten av världen.

Energi- och näringsministern har dock en annan syn.

– Det handlar inte om en ambitionssänkning, men en förändring av upplägget. Det har att göra med att vi drev en mycket lyckad förhandling, där vi lyckades få alla de akter som går att få i mål under ordförandeskapet i Fit-for-55, säger Ebba Busch och tillägger:

– Det är inte en ambitionsändring. Utan en harmonisering med EU-lagstiftningen som innebär att man kan inkludera fler delar, fortsätter energi- och näringsministern.

– Ambitionen kommer inte att minska, vad gäller etappmålen. Men vi anpassar oss utifrån Fit-for-55, vilket innebär att konstruktionen också kan ändras.

Forrige artikel KD trotsar partitoppen – ska verka för ordningsbetyg i skolan KD trotsar partitoppen – ska verka för ordningsbetyg i skolan Næste artikel L-ledning vill att EU skärper kontrollen av utländska investeringar L-ledning vill att EU skärper kontrollen av utländska investeringar
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.