L-ledning vill att EU skärper kontrollen av utländska investeringar

Inför kommande EU-mandatperiod vill partistyrelsen ändra Liberalernas EU-politik i flera delar. Bland annat ska gränsöverskridande infrastruktur prioriteras ytterligare i unionen och EU-reglerna för utländska direktinvesteringar skärpas, enligt förslaget.

Ett av partistyrelsens förslag till Liberalernas landsmöte i Helsingborg i helgen är ett EU-politiskt program med prioriteringar inför partiets arbete under nästa mandatperiod.

Programarbetet, som letts av EU-parlamentarikern Karin Karlsbro, innehåller bland annat förslag som syftar till att förändra styrningen av regionalstödspolitiken.

Inspel i budgetpusslet

Det är en av de kommande frågor under nästa mandatperiod som lär dominera agendan, då en ny långtidsbudget efter 2027 kommer att förhandlas fram inom unionen.

I skrivningen som kan slås fast på landsmötet, förespråkas bland annat att stöden ”i betydligt större utsträckning inriktas på de fattigaste länderna i EU”, samt att ”gränsöverskridande infrastruktur” som ger tydligt europeiskt mervärde ska prioriteras.

Samtidigt vill partiet att rikare medlemsländer ska stå för en större del av kakan.

Vill skärpa investeringskontrollen

Därtill går partiledningen fram med förslag om att ytterligare skärpa EU-regelverken om utländska investeringar i kritisk infrastruktur, vilket bland annat uppmärksammats på grund av kinesiskt ägande i hamnar. 

Samtidigt föreslås att det inom det säkerhetspolitiska programmet ska ske ett stärkt gemensamt nordiskt arbete för att säkra kritisk infrastruktur, där partistyrelsen exempelvis lyfter att ”Göteborgs hamn också är Norges viktigaste hamn.”

”En gemensam nordisk civil beredskapsplan bör utvecklas tillsammans med alla nordiska länder” skriver partiledningen.

Klimatlösningarna på EU-nivå

Partiledningen går även fram med ett klimatpolitiskt program som i flera delar lyfter vikten av att EU:s klimatpolitik ska leda omställningsarbetet.

Däribland föreslås att ”länder utanför EU ska ansluta sig till utsläppshandelssystemet”, samt att EU ska ”reformera det ekologiska jordbruket” för att öka produktiviteten, då dagens situation med mer markanvändning ”ger stor klimatpåverkan och ökar trycket mot ekosystemen i hela världen”

Forrige artikel Oklart om ambitionsnivå står fast när klimatmålen ses över Oklart om ambitionsnivå står fast när klimatmålen ses över Næste artikel Rapport: Politisk polarisering utmaning för civilsamhällets framtida finansiering Rapport: Politisk polarisering utmaning för civilsamhällets framtida finansiering
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.