Storbråk S–SD om reformen av a-kassan: ”Åkesson lovade gå i opposition”

”Jimmie Åkesson och SD sade före valet att om a-kassan försämras ska de gå i opposition”, säger Teresa Carvalho (S). ”Förslaget kommer innebära att taket för a-kassan höjs. Det är alltså raka motsatsen till en sänkning”, säger Magnus Persson (SD).

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Teresa Carvalho är starkt kritisk till delar av Tidöpartiernas föreslagna reformer av a-kassan. Men främst uttrycker hon sin förvåning över att Sverigedemokraterna har gått med på den successiva nedtrappningen.

– Jimmie Åkesson och SD sade före valet att om a-kassan försämras ska de gå i opposition, säger hon till Altinget.

Inte ett bidrag

Hon hänvisar till en intervju med Dagens Nyheter från augusti 2022.

SD:s talesperson Magnus Persson kontrar:

– Förslaget ifråga kommer innebära att taket för a-kassan höjs. Den som blir arbetslös kommer således få en något högre ersättning. Det är alltså raka motsatsen till en sänkning. Att ersättningen trappas ned över tid är ingen nyhet. A-kassan är en omställningsförsäkring och inte ett bidrag, säger han till Altinget.

Vad i de förslag som presenterades har ni drivit?

– Många delar. Bibehållet, högt tak i a-kassan var ett vallöfte från vår sida. Karensdagarna ska vara oförändrade, det var också en väldigt viktig fråga, säger Magnus Persson.

– I vissa delar, som nedtrappningen, så har vi fått förhandla om tidsaspekten. Sverigedemokraterna har drivit att ingången ska vara en hög a-kassa och sedan en snabbare nertrappning. Men nivån och karensdagarna var de enskilt viktigaste för oss.

Inte budgetpåverkande

Om a-kassereformen ska räknas som en nedskärning eller inte kommer antagligen fortsätta att debatteras. Tidöpartierna uppgav på presskonferensen att den beräknas gå jämnt ut rent ekonomiskt – alltså vare sig en besparing eller en satsning.

{{toplink}}

Dagens Nyheters Tomas Ramberg skriver i en analys att modellen med höjt tak och en successiv nedtrappning är mer borgerlig än sverigedemokratisk. Och kanske mest av allt centerpartistisk, med inslag av dansk så kallad Flexicurity.

Vill göra rätt för sig

I sak är Teresa Carvalho mest kritisk till nedtrappningen.

– Jobbpolitiken är inte SD-regeringens starka gren. Det har varit uppenbart länge att de inte har någon. I dag kommer de dessutom med beskedet att man ska få en sämre a-kassa efter hundra dagar, säger hon, och fortsätter:

– Johan Pehrson och Sverigedemokraterna verkar vila sin politik på en tro att ”hungriga vargar jagar bäst”. Det tror inte vi Socialdemokrater. Vi tror att människor vill göra rätt för sig, och att man ska få möjlighet att göra rätt för sig. Men under den tiden man är i omställning så ska man kunna leva kvar i sitt hus och ungarna ska kunna fortsätta spela fotboll.

Men finns det inte en sorts incitamentsstruktur i förslagen som kan leda till att fler kommer i arbete?

– Det är klart att individen har ett ansvar för att göra sig anställningsbar, men a-kassan är en försäkring och den ska vara bra.

Enligt regeringens beräkningar kommer 35 000 fler att få tillgång till a-kassan?

– Att få in fler i a-kassan är vi väldigt positiva till. Det var vi som tillsatte den utredning som förslaget vilar på. Så att gå från arbetsvillkor till inkomstvillkor är vi positiva till. Men att förändra ersättningsnivåerna är ett val som regeringen gör därutöver, säger Teresa Carvalho.

Beslutskedja: En ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster

26/2
2018
22/2
2019
15/6
2020
8/7
2020
5/2
2021
1/9
2022
15/2
2024
15/2
2024

Forrige artikel Enig opposition kräver att klimathandlingsplanen görs om Enig opposition kräver att klimathandlingsplanen görs om Næste artikel JO kritiserar Kriminalvården för avlyssning: ”Oacceptabelt” JO kritiserar Kriminalvården för avlyssning: ”Oacceptabelt”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.