KU om Kristerssons ansvar för Tidölönerna: ”Inte agerat olämpligt”

Ett enigt konstitutionsutskott riktar kritik mot regeringen i fem fall i sin årliga granskning. Däremot väljer utskottet att inte kritisera statsminister Ulf Kristersson för de så kallade Tidölönerna. 

I årets granskning av regeringens och statsrådens agerande som drog i gång i februari har utskottet granskat 29 anmälningar. Nära var tredje anmälan riktades mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Hon anmäldes bland annat för att ha raderat sms och ett uttalande om tidsplanen för regeringens klimathandlingsplan.

På torsdagen presenterade utskottet sitt granskningsbetänkande.

I fem fall konstaterar utskottet brister i regeringens agerande.

Det rör bland annat utbildningsminister Mats Perssons (L) hantering av beslutet att korta tiden i styrelser på universitet och högskolor. Utskottet anser att beskedet om den förkortade tiden kunde ha lämnats tidigare.

Romina Pourmokhtari (L) kritiseras i tre fall, bland annat för bristande dokumentering av förflyttningen av Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier och för att ha gett fel uppgift om när klimathandlingsplanen skulle vara färdig. 

– Alla statsråd behöver följa upp det vi säger och ta till sig av det vi har sagt. Här handlar det om att vara noggrann och se till att det man säger stämmer och att det dokumenteras ordentligt när man flyttar en generaldirektör, säger Erik Ottoson (M), vice ordförande i konstitutionsutskottet, till Altinget.

Utskottet riktar även kritik mot regeringen och tidigare regeringar för att ha varit otydliga med det underlag som använts när riksnormen för försörjningsstöd fastställts.

– Vi har tittat på uppräkningen som har skett de senaste tjugo åren och sett att samtliga regeringar har använt olika underlag. Försörjningsstödet är viktigt och berör många, då borde det vara tydligt hur det räknas ut, säger Malin Danielsson (L), ledamot i konstitutionsutskottet. {{toplink}}

Kristersson KU-anmäld

Statsminister Ulf Kristersson (M) KU-anmäldes efter avslöjandet om att opolitiska tjänstemän som arbetar med att genomföra Tidöavtalet skulle kunna komma att prioriteras i lönerevisionen. Både han och Regeringskansliets förvaltningschef Henrik Holmér har frågats ut av utskottet. Då Holmér har tagit på sig ansvaret för att Tidöavtalet lades till i lönedirektiven och det, enligt honom, inte funnits någon politisk signal har utskottet beslutat att inte kritisera regeringen för agerandet.

”KU har inte funnit att statsministern har agerat på ett olämpligt sätt”, står det i betänkandet. Ida Karkiainen (S), ordförande för konstitutionsutskottet, säger samtidigt att det är av grundläggande betydelse att lönedirektiv inte kan misstänkas innehålla kriterier av partipolitiskt slag. 

– Det är av stor vikt att vi har en väl fungerande regeringsmakt som gynnas av ett regeringskansli vars medarbetare är anställda på sakliga grunder, sade Ida Karkiainen (S), ordförande för konstitutionsutskottet, när granskningen presenterades. 

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) hade KU-anmälts för hanteringen av trafikkaoset på E22:an i vintras men klarar sig från kritik.

– Regeringens uppgift är att hålla sig informerad och vid behov agera. Vi har inte hittat någon tidpunkt där man fann ett behov av att regeringen skulle agera, så det finns ingenting man lät bli att göra, säger Erik Ottoson som pekar på att det var myndigheternas ansvar att lösa situationen. 

Utskottet uttalar sig däremot om beredningen av elstödet och lagförslaget om preventiva vistelseförbud som gick väldigt fort. KU understryker att beredningstider endast får hållas kort i undantagsfalll.

Hälften av ministrarna, tolv stycken, har haft en KU-anmälan riktad mot sig i år, men konstitutionsutskottet fattar själva beslutet om vilka anmälningar de väljer att granska. Förra året fattade utskottet ett principbeslut om att inte granska uttalanden som ”har karaktären av inlägg i en politisk debatt”.

I år föll tre ärenden bort av det skälet, jämfört med tio i fjol. Bland annat valde utskottet att inte granska Romina Pourmokhtaris uttalande om att den förra regeringen arbetade för att montera ner kärnkraft eller Elsa Widdings anmälan mot Johan Pehrson (L) och Mats Persson för kommentarer om en konferens hon deltagit vid. 

Konstitutionsutskottet uppfattar att antalet anmälningar om uttalanden i den politiska debatten har minskat. 

– Den signal som vi skickade förra året har gått fram, sade Malin Danielsson vid pressträffen. 

Erik Ottoson är som vice ordförande nöjd över att de åtta riksdagspartierna har kunnat enas i betänkandet.

– När tonläget är så högt i den politiska debatten och polariseringen så stark känns det fantastiskt att vi kan komma överens i riktigt svåra frågor. Vi gör det år efter år och visar att det finns en plats i politiken där vi inte bara försöker attackera varandra, säger han till Altinget.

Ta del av alla årets KU-anmälningar här.

Se pressträffen i efterhand


{{toplink}}

Forrige artikel 13 miljarder till Ukraina – största stödet hittills 13 miljarder till Ukraina – största stödet hittills Næste artikel Spetskandidat vill avsätta mer EU-pengar till bostäder Spetskandidat vill avsätta mer EU-pengar till bostäder
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.