Följer Girjas – fyra samebyar stämmer staten

Girjasdomen för fyra år sedan slog fast samebyns rätt att upplåta småviltsjakt och fiske. Nu väljer ytterligare fyra samebyar att stämma staten. ”Vi konstaterar att det uppen­barligen finns en ovilja från poli­tiskt håll att acceptera rättsläget”, skriver de fyra samebyarna och Samernas riksförbund på DN debatt.

Fyra samebyar stämmer staten och kräver ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske ovanför odlingsgränsen, detta utifrån 2020 års dom från Högsta domstolen i det så kallade Girjasmålet. Det är samebyarna Ran, Sirges, Unna Tjerusj och Baste som nu tar strid mot staten.

”Vi konstaterar att det uppen­barligen finns en ovilja från poli­tiskt håll att acceptera rättsläget. En politisk lösning som respekterar ­Högsta domstolens dom och de samiska rättig­heterna verkar vara långt borta”, skriver SSR och de fyra samebyarna i en gemensam debattartikel i DN.

Samebyarnas advokat Peter Danowsky, som även förde Girjas talan, säger till SVT Sapmi att tålamodet har tagit slut.

– Förhoppningen att Girjasdomen skulle leda till ny lagstiftning för andra samebyar har än så länge grusats och tålamodet har tagit slut att vänta, säger han till SVT Sapmi.

Enligt Mikael Kuhmunen, ordförande, Sirges sameby, har samebyarna inte något val.

– När politiken inte vill följa lagen, då ser vi inget annat väl än att stämma staten, säger han till SVT Sapmi.

”Förhoppningen är att vi genom dessa rättsprocesser kommer att få förutsättningar för bättre förvaltnings­lösningar i våra områden som gynnar både renen, naturen och lokal­samhällena”, skriver SSR och samebyarna i debattartikeln.

Stöd från Renmarkskommittén

Den parlamentariska Renmarkskommittén, som leds av Eric M. Runesson, skrev i sitt delbetänkande i augusti 2021 att alla samebyar i Lappland har ensamrätt i förhållande till staten till upplåtelser av småviltsjakt och fiske, det vill säga att förhållandens är samma som för Girjas. 

Vare sig Justitiekanslern, kulturminister Parisa Liljestrand (M) eller landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har velat kommentera de fyra samebyarnas beslut.

Tidigare har även Talma sameby valt att stämma staten, med hänvisning till Girjasdomen.

{{toplink}}

Forrige artikel 13 miljarder till Ukraina – största stödet hittills 13 miljarder till Ukraina – största stödet hittills Næste artikel Spetskandidat vill avsätta mer EU-pengar till bostäder Spetskandidat vill avsätta mer EU-pengar till bostäder
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.