Folkhögskola: Få avhopp från allmän kurs – men SD vill skära ner

Sverigedemokraterna vill minska finansieringen av folkhögskolorna och särskilt dra ner på allmän kurs, som ger grundläggande behörighet. Men enligt statistik sker färre avhopp från allmän kurs jämfört med komvux. 

I dagsläget utgör allmän kurs cirka 40 procent av folkhögskolornas verksamhet, men Sverigedemokraterna vill få ner det till runt 15 procent. Bo Broman är kulturpolitisk talesperson för partiet. 

– Ökningen av allmän kurs inom folkhögskoleväsendet riskerar att urholka folkhögskolors särart, och sker på bekostnad av andra samhällsviktiga kurser som folkhögskolor erbjuder. Att tillgodose vuxna personer med behörighet för vidare studier ligger primärt på kommunala vuxenskolor. Denna ansvarsfördelning är central för att folkhögskolor ska behålla sin egenart, säger han till Altinget.

”Djupt tragiskt”

Men Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) menar snarare att allmän kurs redan skiljer sig från komvux. 

– Det är bara djupt tragiskt. Vi som jobbar i folkhögskolevärlden ser hur folkhögskolan förändrar människors liv. Den andra delen är att det är samhällsekonomiskt smart. Studier på allmän kurs leder till att man antingen pluggar vidare på yrkeshögskola, universitet och högskola eller går ut i jobb, säger Olle Westberg, generalsekreterare för RIO, till Altinget. 

– Samtidigt har man fått med sig en hel del saker om demokrati, kulturella upplevelser, det här med att vara människa. 

Fler fullföljer

Samtidigt visar statistik att det sker färre avhopp från allmän kurs jämfört med komvux. En granskning från Skolinspektionen visar att var femte kursdeltagare avbryter en påbörjad kurs på grundläggande eller gymnasial nivå på komvux. På allmän kurs är det ungefär var tionde som avbryter utbildningen. 

Olle Westberg menar att de färre avhoppen från allmän kurs framför allt beror på två saker. 

– Jag själv har varit rektor på folkhögskola i nästan 25 år och det som jag tycker när jag pratat med deltagare på folkhögskola är att de känner sig sedda för den de är och får känna sig bekräftade.

– Men också att det är ett annat sätt att studera. Ett helhetssätt att se på lärandet och kunskapsintaget. Att kunna möta människor där de är, inte där de borde vara.

Forrige artikel Överblick: Natobeslut kan gå fort, personalkris i välfärden och gd lämnar efter korruption Överblick: Natobeslut kan gå fort, personalkris i välfärden och gd lämnar efter korruption Næste artikel Infekterad helikopterkonflikt i Kirunafjällen Infekterad helikopterkonflikt i Kirunafjällen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.