Försvaret ska få minst fem års miljölättnader plus gräddfil

Regeringen föreslår att försvaret får ett tillfälligt undantag från kravet på tillstånd för en rad olika verksamheter. Det ska under fem år ersättas med anmälningsplikt, som i själva verket kan gälla sju år eller ännu längre. Dessutom ska försvarets ärenden erbjudas en gräddfil.

Det måste gå undan när Försvarsmakten, Fortifikationsverket och Försvarets materielverk är inblandade i en tillståndsprocess. Det betonar klimat- och näringslivsdepartementet i den promemoria ”Snabbare processer enligt miljöbalken för att stärka det militära försvaret” som nu skickats ut på en bred remissrunda över sommaren.

 – Förslagen innebär att det snabbare går att få beslut om utökad verksamhet på platser som flygplatser, hamnar, skjutfält och lagringsanläggningar. Förslagen är efterfrågade av Försvarsmakten och kommer att möjliggöra en snabbare tillväxt för försvaret, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i ett gemensamt pressmeddelande med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som kallar förslaget för ”ett effektivt regelverk”.

Försenade förslag

Men även om regeringen instämmer i det Försvarsmakten om och om igen har påtalat – att det är bråttom för regeringen att försvarets tillståndsprocesser går snabbare – så är det rejält försenade förslag som nu till sist har lämnat klimat- och näringslivsdepartementet.

Förra regeringen gav ett uppdrag till juristen Peter Ardö att se över de regeländringar som Försvarsmakten begärt. Och han fick order om att utföra uppdraget på kort tid. Sedan hände ingenting mer.

Försvarsminister Pål Jonson (M) lovade att förslagen var på gång under våren redan under förra årets Folk och försvarskonferens i Sälen. Sedan hände ingenting.

Senaste löftet, då från klimat- och miljöministerns stab, var att förslagen skulle skickas ut under ”Q1”. Nu är ”Q2” snart slut – och förslagen har till sist landat.

Flygplatser och skjutfält

Enligt promemorian ska regeringen besluta om en tidsbegränsad förordning, som gäller i fem år, och som innebär att villkoren för exempelvis flygplatser, anläggningar för lagring ska kunna ändras efter enbart en anmälan. För ett nytt skjutfält ska det också i vissa fall räcka med en anmälan, om verksamheten ska bedrivas på eller i anslutning till ett område där det tidigare har varit skjutfält.

Utöver detta ska förordningsändringen också innebära en gräddfil för försvaret – Försvarsmakten, Fortifikationsverket och Försvarets materielverk – med mer skyndsam hantering plus kortare tider för myndigheter, organisationer och enskilda att få yttra sig.

Regeringens mål är att förordningen ska träda i kraft så snart som möjligt under hösten 2024 och gälla i fem år. Därefter är tanken att verksamheter som omfattats av undantagen för tillståndsplikt åter ska in i det ordinarie prövningssystemet. Men de fem åren kan i själva verket bli sju år.

Enligt förslaget ska en verksamhet kunna fortsätta bedriva verksamheten i ytterligare två år efter att förordningen löpt ut. Eller tills dess att tillståndsansökan har prövats, om den lämnas in inom de två åren efter att förordningen upphört att gälla.

Krockar inte?

Klimat- och näringslivsdepartementet gör bedömningen att ändringarna inte ska krocka med vare sig MKB-direktivet, Århuskonventionen eller Esbokonventionen. Det är knappast en vild gissning att det kan finnas de som har en annan uppfattning om detta bland de 123 remissinsatser som nu ska ge sin syn på förslagen.

Enligt konsekvensutredningens två sidor långa avsnitt om människors hälsa och miljö så bedöms, ”med hänsyn till de rådande omständigheterna”, risken för konsekvenser för människors hälsa och miljö vara ”godtagbara”. 

Sista svarsdatum för remissinstanserna är den 4 oktober.

Tillägg: Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris stab motsätter sig beskrivningen i artikeln om att ändringarna som föreslås skulle innebära lättnader i miljökraven, utan att miljökraven fortsatt är desamma och att förslagen innebär att tillståndsprocesserna ”snabbas upp och effektiviseras”.

Beslutskedja: Snabbare processer enligt miljöbalken för att stärka det militära försvaret

10/6
2022
19/1
2023
17/1
2024
13/3
2024
25/6
2024
3/9
2024

Forrige artikel Utredningen om kor och konkurrenskraft dröjer Utredningen om kor och konkurrenskraft dröjer Næste artikel Lista: Så mycket tjänar lärosätenas rektorer Lista: Så mycket tjänar lärosätenas rektorer
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.