Försvarsmakten vill ha insyn när staten ska dela ut medaljer

Den parlamentariska kommitténs förslag på ett statligt belöningssystem och en rensning bland flaggdagarna får ett överlag gott mottagande från remissinstanserna. Men Kustbevakningen påpekar att det bör gå att avstå en statlig medalj, Försvarsmakten vill ha insyn i medaljnomineringarna och hovet kämpar för kungafamiljens flaggdagar.

I höstas lämnade en parlamentarisk kommitté över ett förslag till justitieminister Morgan Johansson (S) på hur dagens ganska vildvuxna flora av medaljer och ordnar kan moderniseras till ett modernt och sammanhängande belöningssystem för förtjänstfulla insatser.

Förslaget hann knappt landa på justitieministerns skrivbord innan det skickades ut på en remissrunda – en remissrunda som på det stora hela gör tummen upp till de förslag som kommittén, under ledning av ordförande Björn von Sydow, har tagit fram. Många av de tillfrågade remissinstanserna väljer också att inte yttra sig överhuvudtaget.

Varning för ironiska nomineringar

Kustbevakningen hör till de remissinstanser som tycker att grundidén med ett centralt statligt belöningssystem, med ett självständigt råd, fungerar. Men myndigheten påpekar att det finns risk att låta vem som helst nominera vem som helst till en statlig medalj. Visserligen vällovligt, men kan leda till ett mycket stort inflöde av nomineringar, det finns också risk för ironiska eller oseriösa nomineringar, befarar Kustbevakningen.

Kustbevakningen påpekar även att det bör finnas en möjlighet att avstå medalj, då alla inte vill ha den uppmärksamhet som en medalj kan innebära.

Några myndigheter slår vakt om sin egna medaljer, däribland Arbetsgivarverket som inte tycker att ett centralt system ska begränsa myndigheternas belöningssystem. Försvarsmakten betonar vikten av att kunna dela ut medaljer som en personalvårdande åtgärd och hoppas att delvis kunna använda sig av det nya systemet.

Försvarsmakten påpekar att myndigheten vill ha möjlighet till insyn i de fall där någon av de egna anställda nomineras utifrån, detta för att undvika dubbleringar av förslag samt för att kunna ha synpunkter på vem eller vilka som bör prioriteras när belöningarna delas ut.

Rensning bland flaggdagar med kunglig prägel

Politikerna i den parlamentariska kommittén har också sett över flaggdagarna. Enligt förslagen ska EU-valet bli en ny flaggdag, men ett antal av flaggdagarna som är kopplade till kungafamiljen bör gallras bort, föreslår kommittén.

Det är nuvarande kungaparets samt kronprinsessans namnsdagar som efter nästa tronskifte stryks från listan över allmänna flaggdagar. Efter nästa tronskifte bör även nuvarande drottningens födelsedag utgå som allmän flaggdag, enligt förslaget.

Och i framtiden ska de kungliga flaggdagarna, det vill säga efter tronskiftet, endast vara tronföljarens födelsedag från och med 18-årsdagen samt regentens födelsedag.

Hovet protesterar

Men här har hovet, inte helt oväntat, vissa invändningar. Det är rimligt att inte införa nya flaggdagar på kungliga namnsdagar, skriver Kungliga hov- och slottsstaterna i sitt yttrande. Men just kronprinsessan Victorias namnsdag bör vara en flaggdag även den dag hon blir drottning, anser hovet. Likaså bör drottning Silvia få se flaggorna vaja i hela landet på sin födelsedag livet ut.

”Drottningens födelsedag är väl känd bland allmänheten. Det är enligt hovets mening motiverat att Hon, även efter ett eventuellt tronskifte, hedras på detta sätt under Sin livstid.” skriver hovet i yttrandet till justitiedepartementet.

Republikanska föreningen däremot anser att de kungliga flaggdagarna bör avskaffas omedelbart, utan att invänta något tronskifte. ”Vår utgångspunkt är att Sverige ska flagga när det handlar om viktiga saker, inte oväsentligheter som kungligheters namnsdagar.”

Beslutskedja: Det offentliga belöningssystemet, de allmänna flaggdagarna och utformningen av anslaget till hovet

8/11
2019
15/9
2021
21/9
2021
22/12
2021
27/1
2022
19/4
2022
9/6
2022
15/6
2022

Forrige artikel Slutförvaret av kärnavfall får ja av regeringen Slutförvaret av kärnavfall får ja av regeringen Næste artikel Överblick: Regeringen pressas om coronaanteckningar och rättegång om mordet på Zaida Catalán Överblick: Regeringen pressas om coronaanteckningar och rättegång om mordet på Zaida Catalán
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.