Fortsatt lågtryck på bostadsmarknaden – objekt säljs under utgångspris

Det går trögt i budgivningar på bostadsmarknaden. I Malmö säljs både bostadsrätter och villor i snitt under utgångspris. 

Budintresset är fortsatt lågt på bostadsmarknaden. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserat skillnaden mellan utgångspris och slutpris för bostadsrätter och villor. 

I augusti landade skillnaden mellan utgångspris och slutpris på plus 1,6 procent för bostadsrätter och 1,1 procent för villor, sett till hela landet. Jämfört med juli månad är det dock en uppgång. I juli låg slutpriserna i snitt under utgångspris, det vill säga få budgivningar skedde på de objekt som såldes utan slutpriset blev lägre än utgångspriset. 

I Stockholm är budgivningarna något mer effektfulla än i både Malmö och i Göteborg. I Malmö landar slutpriserna fortsatt under utgångspris för både bostadsrätter och villor. 

Enligt Svensk Mäklarstatistik är effekten särskilt tydligt på villamarknaden. Där landade slutpriserna under utgångspris mellan oktober förra året ända fram till mars i år, för att sen stiga något under våren. Men skillnaden är fortsatt liten jämfört med tidigare år. 

{{toplink}}

Forrige artikel Oppositionen rasar efter uppgifter om skrotade klimatmål: ”Förödande” Oppositionen rasar efter uppgifter om skrotade klimatmål: ”Förödande” Næste artikel Efter Tidö – stramare riktlinjer för SD-ledamöter under allmänna motionstiden Efter Tidö – stramare riktlinjer för SD-ledamöter under allmänna motionstiden
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.