Generaldirektören om näringslivets larm till regeringen

Näringslivet har i ett öppet brev varnat regeringen för följderna av neddragningarna på Naturvårdsverket. Generaldirektör Björn Risinger delar farhågorna. ”Många punkter i brevet liknar den analys som vi själva har gjort i det budgetunderlag vi lämnade till regeringen i februari”, säger han.

Med Svenskt Näringsliv i spetsen har 15 branschorganisationer skrivit ett öppet brev riktat till fem av regeringens ministrar där de slår larm om riskerna med de pågående neddragningarna på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har en nyckelroll i arbetet med att säkerställa att implementeringen och efterlevnaden av EU:s lagstiftning är möjlig, skriver de totalt 16 organisationerna i brevet och varnar för att näringslivets konkurrenskraft skadas och att klimatomställningen hämmas. 

Generaldirektör Björn Risinger säger att den analys som organisationerna gör i brevet, med en lista på en rad EU-förordningar och -direktiv där Naturvårdsverket bedöms ha en central funktion för implementeringen, stämmer ganska väl överens med myndighetens egen.

– Det här är något vi har diskuterat ganska mycket för egen del. Många punkter i brevet liknar den analys som vi själva har gjort i det budgetunderlag vi lämnade till regeringen i februari, säger han till Altinget.

”Näringslivet är på hugget”

Björn Risinger säger att det fortfarande återstår att se vilken myndighet som kommer att ha ansvar för vad i det enorma lagpaket som den gröna given, Fit for 55, är.

– Men det är ingen tvekan om att Naturvårdsverket kommer att ha ett betydande arbete med en lång rad rättsakter, säger han och fortsätter:

– Det som är mycket utmanande är att det dels är ett väldigt omfattande lagpaket, dels är det många rättsakter som interagerar med varandra. Regeringskansliet, Naturvårdsverket och många andra myndigheter är berörda.

Hur ser du på att näringslivet skriver ett sådant här brev till regeringen?

– Det är bra att näringslivet och dess organisationer är väl förberedda i tanken.

Hur menar du då?

– Att det är bra att de är väl förberedda på att det här är tunga frågor för det svenska näringslivet och att de inser vikten av att få rätt spelregler. Näringslivet och branschorganisationerna är på hugget.

Naturvårdsverket minskade antalet anställda med 50 personer förra året och nu pågår ett arbete med att minska ytterligare, inför den anslagsnivå som är aviserad från regeringen inför år 2025.

– Det är en svår resa att nu krympa antalet anställda med ytterligare 65, säger Björn Risinger.

Altinget har inför en tidigare artikel sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för en kommentar om brevet från näringslivsorganisationerna.

{{toplink}}

Forrige artikel 13 miljarder till Ukraina – största stödet hittills 13 miljarder till Ukraina – största stödet hittills Næste artikel Spetskandidat vill avsätta mer EU-pengar till bostäder Spetskandidat vill avsätta mer EU-pengar till bostäder
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.