Grön ungdoms nya språkrör: MP har varit ängsliga

Leon Mc Manus, 22, valdes på fredagskvällen till Grön ungdoms nya språkrör. Han vill att ungdomsförbundet ska bli ett hem för Sveriges progressiva vänster och att partiet ska tuffa till sig: ”Vi har varit rädda för att kritisera Socialdemokraterna och Vänsterpartiet”, säger han till Altinget.

Valberedningen fick som de ville. Leon Mc Manus från Göteborg är Grön ungdoms nya språkrör.

En stor ära. Så beskriver han känslan av att få ta sig an uppdraget, när Altinget pratar med honom innan riksårsmötet.

Leon Mc Manus är 22 år, läser globala studier vid Göteborgs universitet och har arbetat som lärarvikarie.

Han tar nu över efter Aida Badeli som varit ungdomsförbundets språkrör sedan 2019. Under sina fyra år har Aida Badeli tagit förbundet till vänster i svensk politik, en utveckling som Leon Mc Manus, som ser sig själv som tydligt vänster, vill värna.

– Jag tror att det var helt rätt att vi gjorde en vänstersväng. Dels för att jag tycker att det är helt rätt politik för att bekämpa klassklyftor och stärka välfärden, men också för att våra väljare och våra potentiella väljare vill se den politiken.

Krisinsikt

Vänsterlutningen var också det som utmärkte Leon Mc Manus från motkandidaten, Erik Wahlström som i stället drog sig för att placera förbundet och partiet på höger-vänsterskalan och ville stärka partiets gröna identitet.

– Jag tycker också att klimatfrågan ska vara överordnad, men det finns en falsk bild av att det är ett nollsummespel. Vi behöver en krisinsikt i hela politiken, säger Leon Mc Manus som betonar att partiet även behöver kunna ta strid i den politik som är aktuell för stunden:

– Om det handlar om migration just då så tror jag inte att det är så effektivt att prata om biologisk mångfald. 

Altingets gratis nyhetsbrev

Rädda för att kritisera S

I höstens skolval fick partiet endast 4,7 av rösterna, lägre än resultatet i riksdagsvalet, något avgående språkrör Aida Badeli kallar ett misslyckade från partiets håll.

Han tycker att ungdomsförbundet gjort vad de kunnat utifrån förutsättningarna, men hade önskat att Miljöpartiets kommunikation var bättre.

– Jag tycker att Miljöpartiet har den bästa politiken för den unga generationen men vi måste också nå fram med den.

På valnatten firade såväl Leon Mc Manus som övriga partiet när de tog sig över spärren.

– Det var fantastiskt. Men det var ett dåligt val och blev tydligt att väljarna inte litar på oss i välfärdspolitik och att vi inte varit tydliga med hur vi ser på höger och vänster, säger han och fortsätter:

– Vi har legat runt 3–5 procent sedan 2015. Så jag välkomnar en eftervalsdebatt där vi rannsakar oss själva.

Hur tycker du att Miljöpartiet hanterar rollen i opposition?

– Vi måste bli tydligare med vad vi tycker, bli snabbare på bollen och ta fajten mot den konservativa politiken. Om vi inte gör det blir vi irrelevanta i politiken, säger han.

Leon Mc Manus tycker även att partiet borde vara tuffare mot det rödgröna laget, när de drivit igenom vad han kallar konservativ politik.

– Jag tror att vi har varit rädda för att kritisera Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och låtit dem lajva progressiva. Hela partiet har varit ängsliga men jag tror att tiden i opposition kommer göra oss till ett kaxigt parti igen.

 {{toplink}}

Två göteborgare vid rodret

Som språkrör för Grön ungdom får han den mer erfarna Rebecka Forsberg vid sin sida. Även hon göteborgare.

– Det kommer funka jättebra. Vi har känt varandra i flera år och har samma bild av problematiken och vad som är lösningarna, säger Leon Mc Manus.

Forrige artikel S-valanalys: Stenvändning inte tillräckligt konkret S-valanalys: Stenvändning inte tillräckligt konkret Næste artikel Norge gör sig redo att ta över fruset Arktiskt råd Norge gör sig redo att ta över fruset Arktiskt råd
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.