Hallå där Per-Arne Andersson – som kan bli ny friskoletopp

Per-Arne Andersson, vd för SKL International, föreslås bli ny ordförande för Friskolornas riksförbund. ”Skolfrågan behöver en konkret diskussion” säger han till Altinget, och menar att det är något han kan bidra med genom sin tjänstemannabakgrund.

Den 15 mars håller Friskolornas riksförbund ett extrainsatt årsmöte där en ny ordförande ska väljas, med anledning av att nuvarande ordförande Sofia Larsen blir vd för Svensk handel. Valberedningen har föreslagit Per-Arne Andersson, vd för SKL International, att ta över posten.

Andersson har arbetat inom skolväsendet som lärare, rektor och skolchef i 30 år. Han har också varit chef för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges kommuner och regioner (SKR) i drygt 13 år.

Parallellt med det nya ordförandeskapet kommer Andersson sitta kvar på SKL International, där han blev vd i mars 2021. Han kommer vara tillförordnad vd till och med augusti 2022, berättar han för Altinget. 

Varför tackar du ja till att kandidera till rollen som ordförande?

– Jag tycker utbildningsfrågor är ett viktigt område. Jag lämnade utbildningsfrågorna på SKR för ett år sedan. Men när jag fick frågan från valberedningen så funderade jag och kände att jag är engagerad tycker att det finns mycket att göra när det gäller skolan. Så jag tackade ja, säger Per-Arne Andersson till Altinget. 

Vilka är de viktigaste frågorna som förbundet bör jobba med de kommande åren?

– Det finns många viktiga frågor och jag vill inte uttala mig för Friskolornas riksförbund innan jag har någon roll där. 

I pressmeddelandet säger du att du vill stärka lärarna och professionen. Hur vill du göra det?

– Jag har tyckt under alla år, även under hela min tid på SKR, att det har varit en viktig fråga att stärka statusen för skolan. Och för att stärka statusen för skolan måste man stärka professionerna. Det är en viktig uppgift oavsett om det är kommunala skolor eller friskolor. Vi i Sverige har ett bra system att all skolverksamhet är offentligt finansierad. Vi ska vara rädda om det.

Du har en annan bakgrund än flera tidigare ordföranden. De senaste sex ordföranden före dig kom från politiken, men du kommer från offentlig förvaltning. Vad kan din erfarenhet bidra med?

– Skolfrågan behöver en nyanserad och konkret diskussion. Det blir lätt mycket svart och vitt. Jag tror det är viktigt att skolfrågan inte bara är politiserad.

Många har reagerat på att du så snart efter SKR går till Friskolornas riksförbund, ser du någon problematik med det? 

– Jag har ju varit tjänsteman och tycker att skolfrågan är viktig ur många perspektiv. I den här rollen kan mitt eget engagemang komma till uttryck.

,

Forrige artikel Regeringen stoppar forskningssamarbete med Ryssland och Belarus Regeringen stoppar forskningssamarbete med Ryssland och Belarus Næste artikel Överblick: M vill peta politiker efter fusk och alla partier utom två backar i opinionen Överblick: M vill peta politiker efter fusk och alla partier utom två backar i opinionen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.