Överblick: M vill peta politiker efter fusk och alla partier utom två backar i opinionen

S och M är de enda partierna som ökar i opinionen. Moderaterna i Halland vill peta ledamöter efter fusk. L vill satsa 15 miljarder på försvaret redan nästa år. Migrationsverket förbereder för flyktingmottagande.

Under morgonen har Liberalerna hållit en pressträff om försvaret, där de vill se 15 miljarder till försvaret redan nästa år och 30 miljarder 2024. Och att Sverige ska nå upp till 2 procent av BNP 2024, samt gå med i Nato.

Deras förslag innebär förstärkningar av alla tre vapengrenar, enligt L:s försvarspolitiska talesperson Allan Widman.

– Försvarsbeslutet 2015 är underfinansierat. Det här handlar om att sträva mot ett mer krigsberett försvar, säger han enligt TT/Omni.

S och M växer

I den senaste mätningen från SVT/Novus växer stödet för Socialdemokraterna och de samlar nu 32 procent av väljarna. Stödet har ökat med 2,7 procentenheter och främst vinner partiet stöd från förstagångsväljare.

– Man behöver gå tillbaka till januari 2015 för att hitta samma väljarstöd för Socialdemokraterna som i dag, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

I mätningen är det bara M som också kan visa på en ökning i opinionen, 0,7 procentenheter. Resten av partierna backar.

Migrationsverket rustar för flyktingar

Under dagen väntas migrationsministrarna i EU rösta igenom EU-kommissionen förslag om att ge flyktingar från kriget i Ukraina tillfälligt skydd i EU i upp till tre år. Det tillfälliga skyddet innebär rätt till boende, viss sjukvård, skola och arbetstillstånd i alla EU-länder.

På Migrationsverket börjar man nu förbereda inför flyktingmottagandet.

– Här måste vi hitta sätt tillsammans med kommuner och andra aktörer för att få ut dem i samhället, säger Magnus Önnestig, avdelningschef på Migrationsverket, till SR.

Fusk inom M

Moderaterna i Halland tar nu bort toppnamn från listan av politiker som kandiderar till kommunfullmäktige i Halmstad. Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefin Green tas bort från alla moderata valsedlar de kandiderar på och partiet har nu startat en uteslutningsprocess.

Enligt förbundsstyrelsen har de tre kandidaterna skapat en parallell valberedning, nomineringskommitté och partiorganisation som haft möten hela hösten.

– De har valt att arbeta i det fördolda och i realiteten skapat ”ett parti i partiet”, säger förbundsordförande Lars Püss (M), till SVT Halland.

Forrige artikel Hallå där Per-Arne Andersson – som kan bli ny friskoletopp Hallå där Per-Arne Andersson – som kan bli ny friskoletopp Næste artikel ”Oombedda varor riskerar blockera” – om problematisk Ukrainahjälp ”Oombedda varor riskerar blockera” – om problematisk Ukrainahjälp
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.