Han blir utredare för lagkrav på platssamverkan

Olle Lundin, professor vid Uppsala universitet, blir den som ska utreda hur ett lagkrav på obligatorisk platssamverkan för fastighetsägare skulle kunna se ut. 

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet blir den som kommer att utreda en möjlig obligatorisk platssamverkan för fastighetsägare. 

Enligt utredningsdirektiven, som regeringen fattade beslut om i slutet på juni, ska utredaren också föreslå andra åtgärder som bidrar till ökad trygghet och som verkar brottsförebyggande i den byggda miljön. 

– Det behövs fler verktyg som kan öka tryggheten och attraktiviteten såväl i bostadsområden som på andra platser och som kan bidra till en positiv utveckling i Sverige, säger bostadsminister Andreas Carlson (KD), i ett pressmeddelande i samband med att uppdraget presenterades. 

Huvudsekreterare utsedd

Olle Lundin är även expert för Europarådets övervakning av den kommunala självstyrelsen och adjungerad ledamot i Kammarrätten i Stockholm. Han har också suttit som expert i flera andra utredningar, bland annat i senaste kommunallagsutredningen och i den pågående utredningen om en ny förköpslag (Fi 2022:07). 

Huvudsekreterare för utredningen blir Patrik Bremdal som är lektorn i offentlig rätt och docent i konstitutionell rätt vid Uppsala Universitet. 

Utredningen har till den 17 januari 2025 på sig att presentera sina förslag.

{{toplink}}

Beslutskedja: Utredning: Åtgärder för stärkt trygghet i den byggda miljön, Dir. 2023:99

29/6
2023
29/6
2023
17/8
2023
17/1
2025
Forrige artikel Fyra kandidater redo att ta över som språkrör för MP Næste artikel Han lämnar folkbildningen för hästarna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.