Han föreslås blir bostadskommissionär

Det blir den danska kandidaten Dan Jørgensen som föreslås bli bostadskommissionär i von der Leyens nya EU-kommission. 
 
 

Socialdemokraten Dan Jørgensen har varit Danmarks minister för utvecklingssamarbete och global miljöpolitik.

När Ursula von der Leyen nu presenterar sitt förslag på ny EU-kommission är det han som hon vill se få ansvaret för bostadspolitiken. Utöver det föreslås han också få frågorna om energi i sin portfölj. 

Jørgensen har tidigare varit EU-parlamentarikern och har länge lobbat för att komma tillbaka till Bryssel. 

Enligt källor till Altinget har posten som energikommissionär legat högt upp på den danska önskelistan då energifrågan och den gröna omställningen är en nyckelfråga för regeringen, vilket Altinget tidigare rapporterat.

De svenska Fastighetsägarna välkomnar beskedet att en dansk får posten. 

”Att uppdraget gick till en socialdemokrat var väntat, men inte att det skulle bli en från Danmark. Det tror jag är positivt. Som dansk har Dan Jörgensen sannolikt en större förståelse för vad som skiljer villkor på den svenska bostadsmarknaden från andra länder inom EU”, skriver Martin Lindvall, Samhällspolitisk chef för Fastighetsägarna, ett mejl till Altinget. 

Nu väntar utfrågningar av kandidaterna om de nya ansvarsområden i Europaparlamentet. En process där några kandidater brukar sågas av parlamentet och i vissa fall bytas ut. 

{{toplink}}

 

Forrige artikel Tegnell in i universitetsstyrelse Tegnell in i universitetsstyrelse Næste artikel Ny generalsekreterare till Skolidrottsförbundet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.