Han räknades upp sist, men ger branschfolk gott hopp

Digitaliseringsfrågorna stannar på infrastrukturdepartementet, där Khashayar Farmanbar får i uppgift att driva utvecklingen av sina hjärtefrågor. 

Det faller sig så att samma förmiddag som Magdalena Andersson presenterar sin regering, så får jag tillfälle att vara med på en av Altingets nätverksträffar. I detta fall digitaliseringsnätverket, där personer som till vardags arbetar med digitaliseringsfrågor i offentlig eller privat verksamhet träffas för att diskutera knäckfrågor och utmaningar.

Planen var att jag skulle prata om valåret, konfliktlinjer i politiken med mera - men en sprillans ny regering tar förstås över samtalet.

En smärre irritation märks i gruppen över att den nye energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S) var den som presenterades sist ut i raden av statsråd. Typiskt att frågan alltid kommer sist, är känslan.

Digitaliseringen och jämställdheten

Och jo, digitaliseringsfrågan behandlades länge som jämställdhetsfrågorna, i bemärkelsen att lite vilken politiker som helst kunde få den i portföljen och att den lätt användes mer som ett kitt i pusselarbetet kring regeringssammansättningen. 
{{toplink}}
Det är dessutom inte obegripligt att det blir så. Perspektiv eller vinklar som man vill ska ”genomsyra” flera politikområden blir ofta svårare att fästa på ett enda departement eller område, med resultatet att de fäster halvdant överallt. Digitaliseringen, precis som jämställdhetsutvecklandet, pågår på flera fronter samtidigt. Det negativa med detta är att ”allas fråga” lätt blir ingens fulla prioritering.

Vandring mellan departement

Jämställdhetsfrågan är nog den fråga som har fått hoppa runt allra mest genom åren. Den portföljen har legat på bland andra arbetsmarknadsdepartementet, kulturdepartementet, socialdepartemenetet, civildepartementet, jordbruksdepartementet, statsrådsberedningen, justitiedepartementet och utbildningsdepartementet.

Men även digitaliseringen har vandrat. Länge befann sig IT-frågan, som den brukade kallas, på det så kallade kommunikationsdepartementet. Därefter fann den sitt hem på näringsdepartementet under några år, för att sedan landa på Infrastrukturdepartementet 2019.

Gott hopp med nya statsrådet

Bland deltagarna på Altingets nätverksträff finns emellertid gott hopp om en engagerad och insatt minister i Khashayar Farmanbar. Någon nämner att han sitter som engagerad ledamot i SKR:s beredning för digitalisering, en grupp som ”hanterar strategiska frågor om grundläggande gemensamma förutsättningar för digital utveckling”.

Själv framhöll han vid pressträffen i tisdags att han fått sina hjärtefrågor som uppdrag samt att han med sig i bagaget har ”en utbildning i avancerat datanörderi” (högskoleingenjör i datateknik, red.anm.).

Med erfarenhet både från kommunpolitiken, regionpolitiken och från näringlivet som VD för ett företag som producerar programvara framstår Farmanbar inte som en minister som råkade bli statsråd på grund av helt andra balanser i regeringspusslet, utan som en som handplockats för sin kompetens på området.

Tio månader kan te sig som en provanställning

För alla som arbetar med digitaliseringsfrågor i offentligheten är det handlingskraft och agens som ofta efterfrågas och saknas. Frågorna står och stampar, eller också prövar sig många händer fram, utan tydlig styrning.

Ordningen där digitaliseringsfrågorna ligger på Infrastrukturdepartementet bibehålls med Magdalena Anderssons nya regering, vilket ter sig rimligt. Åtminstone om frågorna - och ministern – ges de muskler som krävs för att det där genomsyrandet verkligen ska sprida sig till övriga relevanta departement.

Med bara tio månader kvar till valet ter sig kanske Khashayar Farmanbars – och hans övriga färska ministerkollegors – första tid som statsråd kanske mest som en lång provanställning, med möjlighet till förlängt i september nästa år. 

Forrige artikel Amanda Linds omvända kulturrevolution Amanda Linds omvända kulturrevolution Næste artikel Vilka strider kommer att utspela sig på socialdepartementet under valet? Vilka strider kommer att utspela sig på socialdepartementet under valet?
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.