Han ska leda ny utredning för att minska läraradministrationen

Regeringen vill minska den administrativa bördan för förskollärare och lärare. Nu tillsätts en utredning under ledning av Lärarnas riksförbund tidigare ordförande Bo Jansson. ”Äntligen! Dokumentationsbördan måste minimeras”, menar Sveriges lärare.

En ny utredning ska lägga fram förslag på hur lärares administrativa bördor ska minska. Ministern kommer även att presentera vem regeringen utser till särskild utredare. På pressträffen medverkar även Patrick Reslow (SD).

– Syftet med den här utredningen är inte att lärare ska hålla fler lektioner, men att de ska ha bättre förutsättningar att göra det, säger skolminister Lotta Edholm (L).

– Det är viktigt att förskolelärare och lärare kan fokusera på sin huvuduppgift, det vill säga undervisning. Ett stärkt kunskapsuppdrag förutsätter att lärarna ska kunna genomföra undervisning av hög kvalitet, och måste då också ha tid att planera sin undervisning och följa upp lektionerna, säger Patrick Reslow (SD).

– Sverigedemokraterna och regeringspartierna är överens om att lärarrollen ska renodlas och utvecklas.

Han ska leda utredningen

Bo Jansson, tidigare ordförande för Lärarnas riksförbund, har utsetts till särskild utredare. Han ska bland annat bedöma vilka uppgifter på lärarnas bord som kan tas bort, och vilka som andra i skolans miljö kan tas över.  

– Det här är en viktig fråga och jag är glad att jag har fått förtroende att utreda hur det här ska kunna göras, säger han.

Jansson ska bland annat göra en bred översyn av de uppgifter som tar tid från undervisningen, och föreslå åtgärder för att minska de administrativa uppgifterna.

– Vi behöver till exempel se över skollagens bestämmelser om elevnära dokumentation, det är någonting som lärare ofta nämner. Vi behöver också förmodligen större tillit, när det gäller dokumentation av elevers lärande till exempel, säger Lotta Edholm.

Skolministern ser även behov av en översyn av bestämmelserna om kränkande behandling.

”Äntligen”

Sveriges lärare välkomnar den nya utredningen och valet av utredare Bo Jansson. 

”Äntligen! Dokumentationsbördan måste minimeras”, skriver ordförande Johanna Jaara Åstrand till Altinget. 

Hon fortsätter: 

”Det är bra att utredaren ska gå till botten med var och hur dokumentationen drivs på och varför den administrativa bördan uppstår. Vi vet redan att mycket av dokumentationen faktiskt är helt onödig, medan annat med fördel kan utföras av andra yrkesgrupper. Lärare måste få vara lärare och ägna sig åt det som gör undervisningen och barn och elevers lärande bättre.”

Sista datum för redovisning är den 1 oktober 2024. 

,

Forrige artikel Delmos-chefen efter nedläggningen: Varit en krävande tid Delmos-chefen efter nedläggningen: Varit en krävande tid Næste artikel Så ska fler utrikes födda kvinnor ta sig in på arbetsmarknaden Så ska fler utrikes födda kvinnor ta sig in på arbetsmarknaden
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.