Han ska ta fram en ny arbetsmiljöstrategi: ”Ingen ska dö av jobbet”

Håkan Olsson, senior rådgivare på Arbetsmiljöverket, ska ta fram en ny arbetsmiljöstrategi som ska gälla från 2026. ”Vi får inte glömma bort de 3 000 personer per år som avlider till följd av sitt arbete”, säger han till Altinget. 

– I december förra året inträffade den dödligaste arbetsplatsolyckan på nästan 30 år. Om vi ska kunna vända den här utvecklingen måste vi göra saker annorlunda än vad vi hittills har gjort, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) på en pressträff.  

Regeringen ger därför Håkan Olsson, senior rådgivare på Arbetsmiljöverket och tidigare vikarierande generaldirektör på myndigheten, i uppdrag att ta fram en ny arbetsmiljöstrategi som ska gälla från 2026 till 2030. Regeringen vill att den nya strategin både adresserar frågor om liv och död, men även tar tag i andra omvärldsförändringar som påverkar arbetsmarknaden. 

Enligt utredare Håkan Olsson finns det flera nya utmaningar i arbetsmiljöarbetet som behöver tas upp i en kommande strategi.  

– Strategin vi har i dag täcker in det hälsosamma, det hållbara, det trygga och ett arbetsliv utan brott och fusk. Men det har tillkommit aspekter, säger han till Altinget och fortsätter: 

– Efter pandemin har vi utmaningar som exempelvis ökat hemarbete. Men också andra bitar som har tillkommit, som klimatpåverkan. Vi ser fortfarande en ökning inom stressrelaterade bitar och en balansgång mellan krav och resurser, inte minst inom offentlig sektor. 

Framtida utmaningar

Den nuvarande strategin, som slutar gälla fram till slutet av 2025, prioriterar fyra områden: 

  • Ett hållbart arbetsliv – alla ska kunna, orka och vilja jobba ett helt arbetsliv.
  • Ett hälsosamt arbetsliv – arbetslivet ska bidra till utveckling och välbefinnande.
  • Ett tryggt arbetsliv – ingen ska riskera liv eller hälsa på grund av jobbet.
  • En arbetsmarknad utan brott och fusk – en bristfällig arbetsmiljö aldrig ska vara ett konkurrensmedel.

– Styrkorna jag ser det är ju att de fyra områdena som den pekar ut i dag täcker väl in arbetslivet som helhet i det. Utmaningen som kan finnas i den delen är ju då att inom respektive område prioritera där riskerna är som störst, säger Håkan Olsson. 

Samtidigt ser han att det inom ramen för den nya strategin kan kräva att fokus flyttas till andra områden. 
 
– Vi behöver se vilka förändringar vi måste göra för att också möta ohälsan som också finns på vissa av arbetsplatserna.Och som också då drabbar enskild person, säger Håkan Olsson. 

Jämställdhet och dödsolyckor

En ytterligare aspekt som Håkan Olsson vill få in i den nya strategin är att få med ett jämställdhetsperspektiv. Bland annat genom att inkorporera de jämställdhetspolitiska målen.

– Men också en jämställd hälsa, att vi lägger med den och tittar på vad det har för effekter på arbetsmiljön, säger han och fortsätter: 
 
– Vi vet ju att kvinnors sjukskrivning fortfarande är högre än vad den är för män. Och kan man göra insatser där så skulle det innebära en förbättring också på området i form av en ökad jämställdhet på Sveriges arbetsplatser. 

Arbetsplatsolyckor och arbetsplatsrelaterade dödsfall är ett annat område som strategin ska peka ut riktningen för. 

– Vi får inte glömma bort de 3 000 personer per år som avlider till följd av sitt arbete. Det kan vara förkortat liv på grund av att man har haft en exponering i sitt arbetsliv. Det kan vara exponering av kemisk agens, det kan vara stress, det kan vara buller, och så vidare. 
 
– Fokus ska vara att folk inte avlider på arbetsplatsen, men också att folk inte dör av arbetet. Ingen ska dö av jobbet.  

Uppdraget ska redovisas senast den 11 juni 2025.  

Beslutskedja: En god arbetsmiljö för ett förändrat arbetsliv

5/6
2024
13/6
2024
11/6
2025

Forrige artikel Faktagranskare: ”Desinformation påverkade EU-valet” Faktagranskare: ”Desinformation påverkade EU-valet” Næste artikel L och KD under spärren i ny mätning – SD återtar tredjeplatsen L och KD under spärren i ny mätning – SD återtar tredjeplatsen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.