L och KD under spärren i ny mätning – SD återtar tredjeplatsen

Sverigedemokraterna närmar sig 20 procent och både Liberalerna och Kristdemokraterna är en bra bit under spärren. Det visar SCB:s årliga väljarundersökning.

SCB:s partisympatiundersökning genomfördes i maj och presenterades på torsdagen. Till skillnad från söndagens EU-val hamnar både Liberalerna och Kristdemokraterna under spärren, med 3,2 respektive 2,8 procent.

Sverigedemokraterna, som backade i sitt första val någonsin i helgen, återtar platsen som tredje största parti med 19,5 procent. Därmed ser valresultatet ut att ha varit en effekt av att SD-väljarna inte gick till vallokalen och att partiet misslyckats med sin mobilisering.

Miljöpartiet, som fick närmare 14 procent i EU-valet, faller i stället tillbaka till riksdagsresultatet runt 5 procent. S, som enligt SVT:s vallokalsundersökning tappade många väljare till MP, får ett tio procentenheter högre väljarstöd i SCB:s mätning och landar på 35 procent.

De rödgröna får tillsammans en majoritet på 52,9 procent i undersökningen.

Störst förflyttning sedan riksdagsvalet har skett från C till S, där 1,5 procent av C-väljarna bytt parti. Partiet landar på 4,5 procent. Ungefär lika stor andel av kristdemokraterna har gått över till Moderaterna, som får 19,8 procent i SCB:s mätning.

37,5 procent av de svarande uppgav att de var osäkra på hur de skulle rösta i Europaparlamentsvalet när undersökningen genomfördes i maj. Andelen som är uppgav att de är emot EU-medlemskapet har minskat sedan förra året, till runt 12 procent.

Forrige artikel Statskontoret avråder från sammanslagningar Statskontoret avråder från sammanslagningar Næste artikel Nytt kontor ska underlätta den gröna omställningen Nytt kontor ska underlätta den gröna omställningen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.