Nytt kontor ska underlätta den gröna omställningen

Vid årsskiftet ska en myndighet vara redo att varsamt guida gröna omställningsprojekt snabbt genom bland annat tillståndsprocesserna. Men regeringen vill också att näringslivet får en ytterligare ingång till dem själva, för att snabba på den gröna omställningen i näringslivet ytterligare.  

Inrättandet av accelerationskontor som regeringen presenterades under torsdagen är enligt Altingets uppgifter starkt inspirerat av de så kallade gemensamma kontaktpunkten inom netto-noll industriförordningen.

Men där EU-regelverket fokuserar på att en myndighet ska fungera som en ”one-stop shop” för att göra tillståndsprocesser så smidiga som möjligt, samtidigt som de ska informera om exempelvis finansiellt stöd – är accelerationskontoret tänkt att fungera som ett ytterligare inspelsforum på regeringsnivå.

Accelerationskontoret som tillsammans med två industrisamordnare inrättas för näringslivet, ska sedan vara knutna till en statssekreterargrupp, som kan skicka vidare uppdragen om ytterligare reformförslag eller åtgärder till respektive myndighet.

– Den ena handen i staten måste veta vad den andra handen i staten gör, så att företagen kan ha en partner att prata med, kommenterade Ulf Kristersson (M) på pressträffen där förslaget presenterades.

– Vi vill inte konkurrera med statsstöd, vi vill inte konkurrera med låga löner eller oschysta arbetsvillkor. Då behöver vi sälja Sverige med ett näringslivsklimat i världsklass, fortsatte Ebba Busch (KD). 

Vad händer med Fossilfritt Sverige?

Tidigare moderata Stockholmsborgarrådet Kristina Alvendal och Socialdemokratiska kommunalrådet Niklas Nordström utses till samordnare.

Redan nu finns dock redan bland annat Fossilfritt Sverige och den nationella samordnaren för industriinvesteringarna i Norra Sverige, med liknande uppdrag. På pressträffen ställdes därför frågan från TT om hur dessa initiativ ska fungera bredvid varandra.

– Fossilfritt Sverige kommer att ticka och gå på, det finns inga planer på att justera det i dagsläget. Men även där finns det i dagsläget väldigt mycket tankegods som inte alltid haft en supertydlig mottagandepart, svarade Ebba Busch (KD).

Går redan på knäna

Redan nu kämpar dock regeringen och Myndighetssverige med att leva upp till de många liknande krav som kommit till följd av den gröna given och regeringens egna initiativ.

Ett av dem är kravet på att kontaktmyndigheter ska utses för gruvprojekt. Ett annat är kravet på att alla de 19 industrisektorer som pekats ut som särskilt relevanta i den gröna omställningen inom netto-nollindustriförordningen ska få en myndighet som ska agera ”grön gräddfil”, ett krav som träder i kraft vid årsskiftet. 

En budgetplan för den senare gröna gräddfilen ska egentligen redan vara på plats. Men efter budgettekniska låsningar, har startskottet skjutits upp, enligt Altingets uppgifter.

Inom samma regelverk finns också förändrade regelverk för offentlig upphandling och regulatoriska sandlådor, som ska fungera som testbäddar för ny teknik.

Därtill kommer bland annat höjda ambitioner på cirkulära ekonomiområdet, industriutsläpp och hur exempelvis miljöpåståenden ska styrkas i kraft i rask takt, vilket redan nu lett till en rejäl implementeringspress på flera håll.

Nedskärningstider

Hur det ska kombineras med att många av de aktuella myndigheterna samtidigt får varsla, har fått många parter att reagera.

{{toplink}}

Svenskt näringsliv och flera av branschorganisationerna har bland annat gått ut i ett gemensamt upprop, med uppmaningar till regeringen att skjuta till medel till särskilt Naturvårdsverket.

Hur pusslet ska gå ihop med att lägga till ytterligare uppdrag utan tillskott, är också det föremål för interna Tidödiskussioner inom ramen för budgetförhandlingarna, enligt Altingets uppgifter.

Försiktigt välkomnande

Hos Svenskt näringsliv välkomnas regeringens initiativ.

”Lika bra som våra svenska företag är på att driva klimatomställningen, lika dåliga har Sverige varit på att ge rätt förutsättningar för nya investeringar. Många satsningar fastnar i byråkratin. Därför är det glädjande att regeringen nu adresserar detta problem”, skriver vice vd Karin Johansson i en kommentar och fortsätter:

”Tillståndsprocesserna behöver bli tidsatta och mer effektiva. Ett så kallat accelerationskontor som kan lokalisera flaskhalsar, medla samt lägga fram förslag till nödvändiga författningsförändringar är ett lovande initiativ.”

Även om det är för tidigt att utvärdera resultaten, ser Sveriges Ingenjörer mycket positivt till initiativet.

”Vi har länge efterfrågat stärkt samordning för tillståndsgivningen. Nu visar regeringen att man har den ambitionen och det är mycket välkommet”, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Altinget har inför en tidigare artikel sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för en kommentar om brevet från näringslivsorganisationerna.

Beslutskedja: Accelerationskontor för att underlätta industrins omställning

13/6
2024
17/6
2024
20/8
2024
31/12
2026

Forrige artikel L och KD under spärren i ny mätning – SD återtar tredjeplatsen L och KD under spärren i ny mätning – SD återtar tredjeplatsen Næste artikel Jonas Sjöstedt sätter nytt kryssrekord: ”Rörd” Jonas Sjöstedt sätter nytt kryssrekord: ”Rörd”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.