Regeringen vill utreda exklusivitetfrågan i havsvinden – igen

Med inspiration från grannländerna vill regeringen nu se över om Sverige ska införa modellen med utpekade havsvindsområden samt en möjlighet till exklusiv byggrätt även utanför de utpekade områdena. I det senare fallet finns redan författningsförslag klara. ”Vi vill se mer enhetligt på detta” säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

I likhet med många andra medlemsländer i EU, vill Sveriges regering nu undersöka förutsättningarna att införa utpekade energiutvinningsområden till havs, så kallade go-to-zoner, vilket är något som flera myndigheter förordat.

Detta är också något som förordas i EU:s nya förnybartdirektiv. Det skulle bland annat kunna innebära att miljötillståndsprocesserna och undersökningskostnaderna kan underlättas för projektörer. Det skulle samtidigt innebära en stor förändring av gällande regelverk i Sverige.

Men klimat- och miljöminister Romina Pourmokhatri (L) anser inte att utredningen, vars direktiv ska beslutas vid regeringssammanträdet på torsdagen, ska ses som en implementering av det förnybartdirektivet samt de förändringar som diskuteras i netto-nollindustriförordningen.

– Nej. Det är tacksam draghjälp så klart. Men man ska se det som att den här regeringen vill se till och vi fattar beslut och pekar ut riktningen för en mer robust och stabil energiproduktion i Sverige, som lever upp till det ökade behovet som kommer från vår industri på mer ren energi. Det är det vi vill leva upp till och agera på, helt enkelt, säger Romina Pourmokhtari till Altinget.

Du är väldigt bestämd med att säga att detta inte är kopplat förnybartdirektivet, men du känner igen att en hel del kommer därifrån?

– Ja, och det är absolut så att det som sker i EU är ju inte något som sker någon annanstans, utan det är något som vi i regeringarna tagit fram, och jag och mina ministerkollegor som förhandlat detta, fortsätter Romina Pourmokhtari.

Enligt Altingets källor är det dock en relativt stor del av det som utredaren ska titta på som redan i dag finns klarlagt i nya förnybartdirektivet, som förhandlades klart i slutet av mars och som just nu färdigställs på tjänstemannanivå.

Det var dock inte självklart att Sverige är tvingat införa systemet med utpekade så kallade ”go-to-ytor” i praktiken, utifrån kraven i direktivet.

Detta eftersom det i den slutliga lagstiftningen inte ställs lika hårda krav på att de ska användas för att nå de samlade målen i regelverket och därmed är det inte tvingande att just Sverige kommer att behöva dem i slutändan.

Denna öppenhet att själva välja om man skulle gå vidare var också något som medlemsländerna, bland annat Sverige, tryckte på för.

En del av utredningsuppdraget, som inte direkt kan hänvisas till förändringarna i förnybarhetsdirektivet, är att ta fram förslag för hur exklusiv utbyggnadsrätt, och en avgift för detta, ska kunna tas fram för de områden där ett bolag pekar ut att de vill bygga ny havsvindkraft. Detta eftersom det i dag kan vara så att ett bolag genomför ett stort antal undersökningar, som sedan andra bolag kan utnyttja när de vill etablera sig i samma områden.

Det finns dock redan konsekvensutredda författningsförslag på området, i ett regeringsuppdrag från Havs- och vattenmyndigheten som redovisades i november 2022. Där tas också frågan om samspel med de utpekade energutvinningsområden upp.

Kommer ni att gå vidare med de författningsförslagsändringar som Havs- och vattenmyndigheten har föreslagit?

– Där är det en del förslag som vi kommer att ta vidare i den här utredningen. Men vi vill se mer enhetligt på detta, så att säga. Vi kommer att utgå från de tidigare utredningar, när vi ser vad den här utredningen kommer fram till, säger Romina Pourmokhtari till Altinget.

Som slutmål för utredningen, som ska presenteras den 28 juni 2024, talar klimat- och miljöministern om att resultatet kan bli ett gemensamt regelverk för havsvindsuppbyggnad, för att föra samman de många tillståndsprocesser som sker i dag i relation till bland annat kontinentalsockellagen och miljöbalken.

Ni kan få kritik för att ni begraver exklusivitetsfrågan i en ny utredning. Hur ser du på det?

– Nej, men jag ser det som viktigt att vi nu lägger en utredning som tar tag i det här mer samlat än vad tidigare regeringar gjort. Utredaren ska noggrant se på dessa frågor, inte bara kring exklusiviteten, säger Romina Pourmokhtari och tillägger:

– Vi ser ju behoven och vill arbeta snabbare än vad man tidigare gjort.

Datum för slutredovisning har uppdaterats, då annan information framkommit senare under onsdagen.

Beslutskedja: Utredning: En ordnad prövning av havsbaserad vindkraft, Dir. 2023:61

4/5
2023
4/5
2023
27/3
2024
2/4
2024
30/11
2024

Forrige artikel Sveriges arbetslöshet fjärde högst i EU Sveriges arbetslöshet fjärde högst i EU Næste artikel EU vill ta hårdare tag mot korruption – i världen och på hemmaplan EU vill ta hårdare tag mot korruption – i världen och på hemmaplan
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.