EU vill ta hårdare tag mot korruption – i världen och på hemmaplan

I skuggan av den senaste tidens mutskandaler inom sina egna institutioner ska nu EU ta krafttag mot korruption både inom unionen och globalt. ”Korruption dödar vår demokrati”, säger EU:s värderings- och öppenhetskommissionär, Věra Jourová.

EU:s lagstiftning mot korruption, som har cirka 20 år på nacken, ska uppdateras och moderniseras och ett ramverk för sanktioner mot korruption globalt ska inrättas, enligt ett förslag som EU-kommissionen och EU:s utrikestjänst lade fram på onsdagen.

Trots att många av EU:s medlemsländer enligt internationella anti-korruptionsindex anses vara bland de minst korrupta länder i världen har vi i EU ett allvarligt problem med korruption, enligt EU:s värderings- och öppenhetskommissionär, Věra Jourová.

– Jag skulle jämföra det med cancer, som behöver jobbas med förebyggande. Och när förebyggandet misslyckas, ges mycket behandling. Korruption dödar vår demokrati, vårt förtroende för demokratiska institutioner, sade hon när förslaget presenterades på onsdagen.Korruption uppskattas dessutom kosta EU:s ekonomi minst 120 miljarder euro per år, uppger EU-kommissionen. Det skördar även dödsoffer, påpekade EU:s inrikeskommissionär, Ylva Johansson, som också var med och presenterade förslaget.

– Alltför många tror att korruption är ett brott utan offer men det är inte sant. Korruption är kopplat till demokrati och tillit. Men det dödar också människor, sade hon, och hänvisade till offer för gängkriminellas dödliga våld men också till journalister som dödas när de granskar korruption.

Moderniserat regelverk

Syftet med det nya förslaget är att ta ett helhetsgrepp om problemet med korruption genom att stärka arbetet både inom medlemsländerna, på EU-nivå och globalt – både förebyggande och med skärpta regler.

Den föråldrade EU-lagstiftningen – där i dag endast mutor räknas som korruption – ska slängas ut och ersättas med ett mer omfattande och striktare regelverk.Bland annat ska samarbetet för gränsöverskridande utredningar förbättras och det ska bli lättare att fånga brottslingar genom att bland annat inrätta särskilda anti-korruptionsorgan i alla EU-länder. Dessutom ska själva definitionen av korruption harmoniseras mellan medlemsländer för att göra brottsbekämpningen mer effektiv. Även straffskalan ska harmoniseras, och minimistraffen höjas.

– Med det nya regelverket kommer medlemsländer behöva tillämpa ett mycket högre standard när det kommer till anti-korruption, slog Ylva Johansson fast.

Sanktioner mot länder utanför EU

Samtidigt ska EU:s muskler stärkas när det kommer till att sanktionera korruption i länder utanför unionen.

Anti-korruptionsbekämpning är redan en del av EU:s utrikespolitik och åtaganden i världen men med dagens regelverk har EU endast begränsade möjligheter att sätta in sanktioner på grund av korruption. Med det nya förslaget ska EU:s sanktionsregim utvidgas till att täcka allvarliga korruptionshandlingar.

Korrupta personer och organisationer över hela världen ska bland annat kunna få sina eventuella EU-tillgångar frysta och vägras inresa till unionen.

Trovärdigt EU efter Qatargate?

Förslagen kommer bara månader och veckor efter att EU-institutionerna skakats av flera mutskandalen – inte minst det så kallade Qatargate i EU-parlamentet men också bjudresor till en högt uppsatt tjänsteman i EU-kommissionen. Hur trovärdigt är egentligen EU att lägga fram ett anti-korruptionsförslag?

EU-kommissionär Věra Jourová ser förslaget som en del i att förbättra hela systemet.– Jag är övertygad om att Qatargate och fallet i kommissionen var misstag gjorda av individer. Det betyder inte att vi inte ska göra mer. Det är därför vi lägger fram det här lagförslaget som faller under straffrätt – vilket även gäller EU-institutioner anställda och medlemmar, sade hon på onsdagen.

Věra Jourová hänvisade också till planer på att göra EU-institutionerna mer transparenta, bland annat med ett system med insynsregister och tillgång till dokument men också genom att etablera ett interinstitutionellt etiskt organ – ett förslag som EU-kommissionen förväntas lägga fram inom inte alltför lång tid.

– Detta är ett arbete som pågår, sade hon.

Forrige artikel Regeringen vill utreda exklusivitetfrågan i havsvinden – igen Regeringen vill utreda exklusivitetfrågan i havsvinden – igen Næste artikel Oro för stress och sämre kvalitet när Boverket säger upp personal Oro för stress och sämre kvalitet när Boverket säger upp personal
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.