Oro för stress och sämre kvalitet när Boverket säger upp personal

Snart inleds uppsägningar på Boverket när myndigheten ska spara. När allt färre ska göra samma arbete oroar sig facket för att arbetsbelastningen ska bli för hög. ”Både vi och medarbetarna är oroliga”, säger Ulrika Färnström, ST.

Från och med nästa år ska 30 tjänster bort från Boverket och efter sommaren väntas uppsägningar inledas. 

Men trots minskade anslag och färre resurser ska ingen verksamhet försvinna och myndighetens övergripande uppdrag är samma som tidigare. 

– Vi har kvar de uppdrag vi har men det ska göras på färre personer. Både vi och medarbetarna är oroliga för att det kommer bli stressigt och för att det blir en högre arbetsbelastning, säger Ulrika Färnström, facklig representant för ST.

Fackförbundet befinner sig just nu i förhandlingar med arbetsgivaren om neddragningarna på myndigheten.

En bedömning av konsekvenserna för arbetsmiljön till följd av neddragningarna genomförs parallellt med förhandlingarna och väntas vara klar senare.

Förhandlingarna har hittills landat i att 30 anställningar försvinner, varav 16 berör sakverksamheten. När den nya organisationen träder i kraft vid årsskiftet går man också från nio till sju enheter.

{{toplink}}

Kritiska till minskat stöd

Besparingar görs också på stödverksamheten, där bland annat it och administration ingår. Arbetsuppgifter kommer i stället flyttas till sakverksamheten och myndighetens ingenjörer, ekonomer och jurister. Något som man från ST:s sida är kritiska till.

– Bland administratörerna skär man hårt, det känns inte riktigt som rätt väg att gå. Uppgifter som tidigare legat på stödpersonal kommer hamna på handläggare och utredare att göra själva. Det anser inte vi är ett effektivt sätt. Det blir dessutom en dyrare lösning på sikt eftersom de generellt har högre löner, säger Ulrika Färnström.

Hon menar att facket delar synen på att något måste göras när myndighetsmedlen minskar, men inte bilden av hur man ska göra det. I förhandlingarna har ST-facket i stället drivit på för att tre av de avdelningar man förhandlar om ska blir två och att man därmed ska kunna spara en avdelningschefs lön.

– På så sätt hade man kunna behålla tre personer i stödverksamheten, säger Ulrika Färnström. 

Uppsägningar i höst

Initialt var Boverkets plan att förhandlingarna skulle vara klara vid halvårsskiftet. Men nu ser det ut som att förhandlingarna kommer att pågå över sommaren och att uppsägningarna kommer att ske först i början på hösten. Att det har dragit ut på tiden är delvis till följd av att förhandlingarna gått vidare till central förhandling. 

– Det var inte helt enkelt att bestämma om det skulle gå till central förhandling eller ej. Men efter lite diskussioner med vårt centrala ombud valde vi att göra det. Samtidigt som vi inte ville dra ut på processen så vill vi göra allt vi kan för våra medlemmar, då är det ett steg till att ta till, säger Ulrika Färnström.

Ännu återstår flera delar av förhandlingen innan det är klart vilka som kommer att sägas upp. Men Ulrika Färnström berättar man kommer göra vad man kan för att så få som möjligt ska behöva lämna. 

Vad kommer ni att prioritera i de kommande förhandlingarna?

– Det är viktigt att se vilka omplaceringsalternativ som finns för våra medlemmar, vilka vakanta tjänster vi har och vilka som skulle kunna komma i fråga att placera om någon till. Det är de förhandlingarna vi påbörjat nu, säger Färnström.

Den nya organisationen träder i kraft vid årsskiftet. Vilken ser du blir den stora skillnaden för Boverket?

– Det kommer att bli en utmaning att göra samma uppgifter med färre personer. Vi måste jobba på ett annat sätt. Och att administration läggs ut i verksamheten.

Kommer det att påverka det Boverket producerar?

– Det är svårt att säga men det är klart att det kan bli att man inte kan lägga ner lika mycket arbete på det som produceras som man gör idag. Man får hitta en bra, lagom nivå där. Vi ska göra utföra våra uppdrag, men kanske med en lägre ambitionsnivå.

Finns en risk att det kan bli lägre kvalitet?

– Ja, det är en risk så klart, säger Ulrika Färnström.

Det är andra gången på några år som Boverket står inför neddragningar. Hur är stämningen i organisationen?

– Det är tungt så klart, det var ju som du säger inte så länge sedan vi hade neddragningar. Den gången var det mer tydligt att det var kontoret i Stockholm som berördes. Denna gången har det visserligen tidigt varit tydligt vilka funktioner på stödsidan som påverkas, men inte lika tydligt när det gäller sakverksamheten. Det är klart att det finns mycket oro, vilket säkert också påverkar arbetsinsatsen.

Altinget har sökt Saco som också förhandlar organisationsförändringarna på Boverket, som inte återkommit för en intervju. 

{{toplink}}

Forrige artikel EU vill ta hårdare tag mot korruption – i världen och på hemmaplan EU vill ta hårdare tag mot korruption – i världen och på hemmaplan Næste artikel Widding: Det har varit knäpptyst från SD Widding: Det har varit knäpptyst från SD
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.