Jonas Sjöstedt sätter nytt kryssrekord: ”Rörd”

Jonas Sjöstedt (V) slår Marit Paulsens 15 år gamla rekord. Nu är han den EU-kandidat som har fått flest personkryss någonsin. ”Jag känner mig glad, jag känner mig förvånad och så känner jag mig rörd”, säger han till Altinget.

Den tidigare partiledaren återvände till politiken för att leda Vänsterpartiet till framgång i valet till Europaparlamentet. Nu kan Jonas Sjöstedt stoltsera med att ha fått flest personkryss av en svensk kandidat någonsin.

Marit Paulsen, som var EU-parlamentariker mellan 1999–2004 och 2009–2015 för Folkpartiet, är den tidigare innehavaren av rekordet. Hon fick 221 489 personröster i EU-valet 2009. Jonas Sjöstedt har nu passerat det antalet och hade vid 14-tiden 221 821 kryss från väljarna.

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke kan även hon komma att slå Paulsens toppnotering, men det lär i så fall bli på marginalen. Hon hade stöd från 186 359 väljare när 5 608 distrikt hade räknat sina röster. Samtidigt ser Moderaternas Tomas Tobé ut att bättra på sitt resultat från 2019, vilket gör att han har en chans att ta sig in bland de tio bästa resultaten genom historien.

Än återstår röster från 981 valdistrikt att räkna och kampen om vem som ska ta Liberalernas plats i Bryssel, Karin Karlsbro eller Anna Maria Corazza Bildt, fortsätter. Dessutom har SD:s femtenamn Maria Rosander en chans att komma in.

– Jag känner mig glad, jag känner mig förvånad och så känner jag mig rörd. Därför att det är ju ett förtroende och det är det finaste man kan få från människor, säger Jonas Sjöstedt till Altinget.

Han tror att en bidragande orsak till att så många har lagt sin röst på honom har varit att partiet hållit sitt fokus på sakpolitiken, när andra sysslar med ”trollkonton och påhopp i politiken”.

– Sedan har jag känt ett sådant stöd från tiotusentals vänsterpartister som verkligen har gjort en lysande valkampanj. De har haft min rygg hela tiden.

Det är också en fördel att ha en välkänd kandidat, tror Sjöstedt.

– Men man gör ingenting ensam. Det är lika mycket deras valseger som min förstås.

Även om valrörelsen är över är det fortfarande bråda dagar för Jonas Sjöstedt. I måndags reste han till Bryssel och nu ägnas dagarna åt möten med med andra partier i vänstergruppen.och om hur de ska säkra stödet till Ukraina.

– Jag ska plocka upp en dator också, det tillhör också dagens arbetsuppgifter.

{{toplink}}

Forrige artikel Nytt kontor ska underlätta den gröna omställningen Nytt kontor ska underlätta den gröna omställningen Næste artikel Efter Altingets avslöjande – V kräver generaldirektörens avgång Efter Altingets avslöjande – V kräver generaldirektörens avgång
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.