Rekord i årets EU-val

Nästan häften av rösterna i årets EU-val var förtidsröster. Det störst andel någonsin, uppger Valmyndigheten som tycker att det är en positiv utveckling.

Det svenska valdeltagandet i EU-valet har minskat sedan valet 2019. I början av veckan såg det ut som att det svenska valdeltagandet skulle bli det lägsta på fem år. Så blev det inte. Enligt statistik från Europarlamentet, som fortfarande är preliminär, ser det ut som att det svenska valdeltagandet landar på 53,40 procent. Det genomsnittliga valdeltagandet i hela EU är preliminärt 51,08 procent, något högre än förra valets genomsnittliga deltagande på 50,66 procent.

Däremot slår Sverige rekord i andel förtidsröster. Ungefär två miljoner svenskar har förtidsröstat och det motsvarar cirka 47 procent av det totala antalet röster. I valet till Europaparlamentet 2019 var det 39 av rösterna som var förtidsröster. Valmyndigheten ser positivt på att väljarna sprider ut sig över en längre tidsperiod.

– Vi tycker att det är positivt att fler och fler väljare röstar tidigt. Vi har precis genomfört ett EU-val i Sverige där risken för köer inte är så stor. Nu blickar vi framåt mot de nationella valen 2026 och då är det viktigt att röstningen sprids ut under hela röstningsperioden för att minska risken för långa köer, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Inför valet hade Valmyndigheten satsat särskilt för att uppmärksamma möjligheten att förtidsrösta, främst för att undvika köer.

– Köer är säkerhetsmässigt dåligt på flera sätt. Det är ett vanligt sätt att försöka påverka ett valresultat i andra länder. Även då genom falska bilder på köer, sade Anna Nyqvist till Altinget inför valet.

{{toplink}}

Där förtidsröstades mest

Fredagen den 7 juni var den dag då flest förtidsröstare begav sig till vallokalerna, nästan en kvarts miljon personer röstade den dagen. 91 000 personer förtidsröstade på valdagen, även det är en rejäl ökning från föregående EU-val.

Den vallokal där flest förtidsröstade var i Nordstan i Göteborg som tog emot cirka 26 000 förtidsröster.

Forrige artikel Humana stämmer staten på miljonbelopp Humana stämmer staten på miljonbelopp Næste artikel Naturrestaureringslagen antagen – trots svenskt nej Naturrestaureringslagen antagen – trots svenskt nej
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.