Humana stämmer staten på miljonbelopp

Humana stämmer staten på närmare 240 miljoner kronor efter förra vårens juridiska turer kring tillståndet att bedriva assistans. ”Det fick enorma konsekvenser”, säger bolagets vd Johanna Rastad.

I slutet av januari förra året återkallade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) tillståndet för Humana Assistans. Fem månader senare upphävde förvaltningsrätten beslutet. {{toplink}}

I maj lämnade bolaget in en begäran till Justitiekanslern om skadestånd på sammanlagt 239,5 miljoner kronor där 225,5 miljoner avser kundbortfall. Humana vill också ha täckning för rättegångskostnaderna under förra vårens process. 

– Det felaktiga myndighetsbeslutet att dra in vårt tillstånd fick enorma konsekvenser för våra kunder, deras anhöriga, våra medarbetare, ägare och oss som bolag. Vi lever fortsatt med de konsekvenserna och söker nu kompensation för delar av den ekonomiska skadan, säger Johanna Rastad, vd och koncernchef  för Humana AB i ett pressmeddelande.

Bolaget bedömer att de har goda chanser till ersättning och har nu lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.

– Det är nästa steg i den här processen, säger presschef Rasmus Jonlund till Altinget. 

Humana bedömer att tingsrättsproccessen kommer att ta minst 18 månader. 

Forrige artikel Krysskampen avgjord – så slutade det Krysskampen avgjord – så slutade det Næste artikel Rekord i årets EU-val Rekord i årets EU-val
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.