Prognos: Miljöpartiet tredje största parti – L över spärren

Miljöpartiet gör ett av sina bästa val någonsin och blir tredje största parti framför Sverigedemokraterna enligt SVT:s vallokalsundersökning. Liberalerna är över spärren, men om förra EU-valets prognosmiss upprepas åker partiet ur parlamentet.

Socialdemokraterna backar till 23,1 procent men behåller sina 5 mandat, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Moderaterna blir andra största parti, framför Miljöpartiet som överraskande tar platsen som tredje störst med 15,7 procent.

SD backar sedan valet 2019 och får 13,8 procent. Om det står sig blir det första gången som partiet minskar i ett val.

Partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson säger att det har varit en valrörelse som handlat om allt annat än politik.

– Viktigast av allt är att vi behåller de tre mandaten, säger han till SVT.

Alla partier klarar sig över spärren. Liberalerna får 4,2 procent. I valet 2019 överskattades partiet med 0,3 procentenheter i prognosen. Om samma miss sker i år är partiet ute.  

– Förhoppningsvis får vi snart besked om att Liberalerna kan skicka en parlamentariker som fram till 2029, tillsammans med liberaler från hela Europa, kan verka i parlamentet för friheten, för frihandeln, för Ukrainas rätt att existera och för en ambitiös klimatpolitik, säger partisekreterare Jakob Olofsgård från scen på partiets valvaka.

Centerpartiet gör ett betydligt bättre resultat än opinionsmätningar har visat på. Partiet får 7,2 procent i prognosen.

– De sista två veckorna har verkligen varit fantastiska, säger Karin Ernlund, partisekreterare, till Altinget.

Om prognosen stämmer får partiet behålla sin två mandat i Bryssel. Tredjenamnet Svante Linusson blir dock utan plats.

– Det är förstås tråkigt, men det var nog ett litet långskott från början. Jag känner mig glad och stolt över att ha bidragit till den här valrörelsen och jag vet att jag har dragit många röster till Centerpartiet, säger han till Altinget.

KD-ministern: Många har räknat ut oss

Kristdemokraterna balanserade tidigare under valrörelsen på fyraprocentsspärren. I mätningen får de 6,1 procent, vilket är bättre än väntat men fortfarande lägre än i förra EU-valet.

– Vi har haft en tuff start, med ett sent byte av toppkandidat och många som räknade ut oss, säger socialminister Jakob Forssmed till Altinget.

– Om det här står sig får vi en fortsatt representation i Europaparlamentet. Det ser ut som att vi kan få en siffra som många inte hade förutspått. Så det känns så klart väldigt bra.

Folklistan får inga mandat i Europaparlamentet enligt vallokalsundersökningen.

Det preliminära valresultatet presenteras klockan 23.00.

Vallokalsundersökningen genomförs vid över 100 vallokaler runtom i Sverige på valdagen och dagarna före valet. I valet 2019 avvek prognosen med i snitt 0,85 procentenheter per parti.

{{toplink}}

, , ,

Forrige artikel Högervind i parlamentet: Konservativa och ytterhögern starkt framåt Högervind i parlamentet: Konservativa och ytterhögern starkt framåt Næste artikel Följ rösträkningen: Så fördelas mandaten i Bryssel Följ rösträkningen: Så fördelas mandaten i Bryssel
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.