”Vi kan inte skylla på EU. Vi är en del av EU”

Jessika Roswall förbereder sig för att bli Sveriges nya kommissionär. Men hur redo är hon att ta strid mot sin egen regering?

Sveriges EU-minister förbereder sig för en flytt till Bryssel. I juli nominerades Jessika Roswall (M) till ny EU-kommissionär.

När Altinget når henne den sista fredagen i augusti packar hon ihop sina saker på kontoret i Rosenbad. Om mindre än två veckor är tanken att kommissionens ordförande, tyskan Ursula von der Leyen, ska presentera hennes uppgift för de kommande fem åren. 

Sedan Jessika Roswall tog plats i regeringen efter valet har ett av hennes främsta uppdrag varit att driva på för Sveriges linje i den övergripande EU-politiken. Nu ska hon i stället driva EU:s intressen. En omställning, berättar Jessika Roswall för Altinget i en intervju. Sveriges ordförandeskap i ministerrådet, våren 2023, var en en bra skola.

– Enormt bra, skulle jag säga. Jag fick exempelvis förmånen att under ett halvår spendera väldigt mycket tid i Europaparlamentet.

Jessika Roswall har lärt känna flera av de nuvarande kommissionärerna, men också många av parlamentarikerna. Stödet från parlamentet kommer bli avgörande för hennes framtid, när hon i höst ska frågas ut inför godkännandet som ny kommissionär.

– Under ordförandeskapet hade jag utfrågningar i tre utskott. Jag fattar att det som kommer är annorlunda nu. Det är tuffa utfrågningar, men jag har i alla fall känt av rummet vilket jag ändå tror kan hjälpa mig mycket. 

Roswalls viktigaste uppgift

EU-kommissionen kallas ibland för unionens regering. Det ligger på kommissionärerna att ta fram de lagförslag som sedan ska tas genom ministerrådet, och oftast också parlamentet. En central uppgift, menar Roswall.

– Jag tar fasta på det som von der Leyen sagt inför att hon blev vald. Det EU gör nu, under de kommande fem åren, kommer få betydelse för unionens plats i världen de kommande 50 åren. Det handlar om stora, viktiga frågor.

Jessika Roswall tar kriget i Ukraina som ett exempel, och vikten av medlemsländernas fortsatta stöd. Men även klimatet och konkurrenskraften.

– Vi måste se till att vi fortsätter att vara världens mest klimatsmarta region. Sen handlar det om konkurrenskraften, som vi i Sverige har drivit väldigt hårt. Och det hänger ihop, de här sakerna. Att se till att de här reformerna kommer fram, det upplever jag är den viktigaste uppgiften jag har som kommissionär.

I EU-kommissionens uppdrag ingår även att kontrollera efterlevnaden av de regler som unionen har beslutat om. Att i linje med rättstatsprinciperna vara ”fördragens väktare”. Den kommande mandatperioden innebär det bland annat att se till att de många rättsakter som antagits inom exempelvis den gröna given också genomförs.

– Det måste bli rättvist i hela unionen. Vi som medlemsstater måste kunna lita på att kommissionen också upprätthåller detta. Det tycker jag är en viktig fråga. För kommissionen och för Sverige också, för våra företag och människor.

Strid mot egna regeringen

Som ny kommissionär kan Jessika Roswall komma att behöva sätta ned foten även mot den regering hon snart lämnar. Ett aktuellt exempel är energi- och klimatplanen, där regeringen argumenterar för att inte behöva leva upp till alla krav i regelverk som man själv röstat för.  

Hur ser du på det agerandet, om du hade varit kommissionär?

– Både som minister och representant i kommissionen är det väldigt viktigt för mig att man ser till att EU-lagstiftning genomförs korrekt i alla medlemsstater, säger hon och fortsätter:

– Det gäller ju även när vi ser att andra medlemsstater inte genomför regelverk på lika sätt.

Men när man argumenterar för att inte behöva göra det fullt ut – så som regeringen gör här?

– Då kommer kommissionen sätta igång ett överträdelseärende mot den medlemsstaten och det kommer jag stå bakom i så fall, säger Roswall som samtidigt understryker att Sverige haft ett mindre antal överträdelseärenden de senaste åren.

Hur ska väljare förhålla sig till regelverk som sätter ramar för dem själva, om regeringar ifrågasätter att de ska leva upp till krav som ställs på dem i andra regelverk?

– Jag tycker att det är viktigt att alla följer alla regler och alla lagar. Som vi har både nationellt, lokalt eller så. Det ska man ju följa helt enkelt.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) argumenterar i en intervju med Altinget för att det fortsatt är viktigt att stå upp för svenska intressen, även efter det att lagar är antagna.

Hur ser du på det resonemanget?

– Det vet jag inte exakt vad hon menar. Men däremot så är det klart att vi har ett antal intressen från svensk sida som vi har prioriterat och kommer att fortsätta att prioritera. Det hoppas jag att regeringen kommer att fortsätta göra.

Samarbetspartiet SD:s klimat- och miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen lyfter samtidigt att de regler som unionen beslutat, exempelvis kring kolsänkekravet, kan komma att rivas upp eller förhandlas om. Därför väger inte kraven lika tungt.

– För mig är det viktigt att alla medlemsstater följer och genomför EU-lagstiftning på ett korrekt och rätt sätt. Det handlar lite om rättstatssprincipen. För vår inre marknad som är vår juvel, måste också fungera på ett likartat sätt. Så det här är en viktig fråga, säger Roswall.

Men hon lägger också till:

– Vissa lagar ser man över. Det kan man alltid göra regelbundet och det behöver även kommissionen göra. Samtidigt är många lagstiftningsakter stora och ska nu implementeras. Där handlar det om att se till att de implementeras på ett effektivt och korrekt sätt, också utifrån svenska intressen. Så det finns ett arbete i olika delar att göra för regeringen framöver, säger Jessika Roswall.

Politisk balansgång

Utöver väktaruppdraget behöver kommissionen också hantera den politiska verkligheten med EU-motstånd och huvudstäder som skyller på Bryssel, samtidigt som de plockar körsbären från EU-politiken hem.

Hur ser du på att eventuellt bli en slagpåse framöver?

– Det har jag sagt redan innan jag blev påtänkt som kommissionär: Vi kan inte skylla på ”EU”. Vi är en del av EU. Den synen tror jag att vi har ett stort ansvar för, alla politiker. Oavsett om det är i min roll som kommissionär eller EU-minister, eller riksdagsledamot för den delen. Vi är en del av detta. Och vi är med och påverkar.

Jessika Roswall har försökt arbeta för att fler ska engagera sig i EU-politiken, bland annat genom projektet ”Team Sweden” och genom att införa EU-arbetsgrupper knutna till Regeringskansliet.

– Man ska absolut kunna kritisera Bryssel när förslag inte är i Sveriges intresse, men man ska också påverka det som är viktigt för Sverige. Det känns som att vi alla gör det tillsammans på ett annat sätt nu.

Lojalitetsprövning

Den senaste tiden har kommissionen flyttat fram positionerna på områden som Sverige inte alltid anser att EU ska lägga sig i. 

Jessika Roswall ser dock att det är något hon kan hantera, och jämför med regeringen, som också fattar beslut kollegialt även om en minister inte håller med i allt.

– Man står bakom dessa beslut. Det känner jag att jag har övat på. Men sedan finns det ett fördrag som reglerar vad EU har behörighet till och vad EU inte har behörighet till, och det sker prövningar utifrån subsidiaritet och proportionalitet.

Håller portföljfrågan öppen

Den senaste mandatperioden har Sveriges kommissionär, socialdemokraten Ylva Johansson, haft ansvar för inrikes frågor. Framför allt har det handlat om migrationen.

Jessika Roswall pekar på flera utmaningar för unionen framöver, som kriget i Ukraina och kriminaliteten. Men vill inte låsa sig vid en drömportfölj.

– Jag är öppen för diskussionerna med von der Leyen om vad som kommer att bli min uppgift. Jag hoppas att hon ser att jag är en kompetent person, som har förmåga att genomföra saker.

Sverige har varit en tydlig förespråkare för stärkt konkurrenskraft. Portföljen är efterfrågad. Det har diskuterats om det kan vara fördel att vara kvinna i kampen om posterna, då en majoritet av kandidaterna till kommissionen är män. Roswall vet dock inte om det har en påverkan.

– Det är viktigt med en bra balans och det är för få kvinnor som har blivit nominerade. Men vad det får för konsekvenser, det vet jag inte. Jag hoppas snarare att det får betydelse att jag är en kompetent person.

I mitten av september väntas Ursula von der Leyen presentera sina kandidater till kommissionen. Jessika Roswall har redan sagt upp den plats hon haft i riksdagen sedan 2010 och regeringen ska inom kort meddela vem som efterträder henne som EU-minister.

Vad händer om du inte blir godkänd av parlamentet?

– Ja, då får jag lov att skaffa mig ett annat jobb, höll jag på att säga.

Forrige artikel Trots riskerna – myndigheter föreslås kunna bryta sekretess Trots riskerna – myndigheter föreslås kunna bryta sekretess Næste artikel Utredare ska lösa knuten kring företagsbostäder Utredare ska lösa knuten kring företagsbostäder