Lagrådet: Oklart rättsläge om gårdsförsäljningen

I januari ska regeringen lämna över förslaget om gårdsförsäljning till riksdagen. Men enligt Lagrådet är det svårt att dra någon entydig slutsats om förslaget strider mot EU-rätten eller inte.

Enligt den lagrådsremiss som regeringen presenterade i somras ska alkohollagen ändras så att besökare på till exempel vingårdar ska kunna köpa med sig gårdsprodukterna hem. Men den stora frågan har varit om detta går ihop med Sveriges undantag för Systembolagets monopol. 

Det bedömer regeringen att det gör, men Lagrådet är inte lika övertygade, trots att förlaget innehåller en EU-rättslig analys med hjälp av experter och remissinstanser. Dessa har däremot kommit till olika slutsatser, och därmed bedömer Lagrådet rättsläget som osäkert.

”Såvitt Lagrådet har möjlighet att bedöma finns det goda argument för flera av de sinsemellan olika uppfattningarna. Det synes alltså inte vara möjligt att komma fram till en entydig slutsats. Rättsläget får med andra ord i flera hänseenden anses oklart eller osäkert”, står det i yttrandet.{{toplink}}

Att regeringen hänvisar till den finska lagstiftningen och ett avgörande i EU-domstolen som en garant för att Sverige också landar rätt är en osäker väg att gå, enligt Lagrådet. Lagförslaget ”knyter i viss mån an” till den finska lagstiftningen, men det svenska fokuset på ett konkret besöksarrangemang gör att det är svårt att dra slutsatsen att det räcker för att säga att det svenska gårdsförsäljningsförslaget är förenligt med EU-rätten. 

”Det står dock klart att det föreligger en viss risk för att så inte är fallet, trots att regleringen i betydande mån tar sikte på att gårdsförsäljningens omfattning ska vara mycket begränsad och inte medföra negativa folkhälsokonsekvenser”, skriver Lagrådet, som också vill att gårdsförsäljningen i så fall införs under en begränsad tid, om Sverige skulle få nej vid en prövning i domstol.

Däremot är det osäkra rättsläget inte tillräckligt för någon erinran från Lagrådet. 

”Ett risktagande som avvägs mot den utredning som finns i ärendet måste anses ligga inom regeringens handlings- och bedömningsutrymme”, skriver Lagrådet, som också pekar på en del språkliga förtydliganden. 

Regeringen har gjort en notifiering till EU-kommissionen enligt anmälningsdirektivet och därmed finns det en frysningstid på minst tre månader då den nuvarande lagstiftningen inte får ändras. Om processen inte drar ut på tiden kan lagen börja gälla tidigast under första halvåret 2025. Enligt propostionsförteckningen som lämnades till riksdagen i tisdags ska lagförslaget läggas på riksdagens bord i januari och beslutas någon gång under våren.

Beslutskedja: Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker

8/12
2021
10/6
2022
4/7
2024
12/9
2024

Forrige artikel Hyresgästföreningen: Bostadsbidraget en spillra av vad det en gång var Hyresgästföreningen: Bostadsbidraget en spillra av vad det en gång var Næste artikel Nya siffror: Så mycket betalar arbetslivet till yrkeshögskolan Nya siffror: Så mycket betalar arbetslivet till yrkeshögskolan
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.