Hyresgästföreningen: Bostadsbidraget en spillra av vad det en gång var

Samtidigt som antalet vräkningar i Sverige ökar konstaterar Riksrevisionen i en rapport att bostadsbidraget inte lever upp till sina bostadspolitiska målsättningar. Bostadsbidraget är på väg att avskaffa sig självt, menar Martin Hofverberg, Hyresgästföreningen.

Riksrevisionen har granskat bostadsbidragets effektivitet för att se om det lever upp till sina bostads- och familjepolitiska syften. Trots att staten årligen lägger nästan 5 miljarder kronor på bostadsbidrag ökar andelen trångbodda hushåll, vilket innebär att bidragets bostadspolitiska måluppfyllelse har försämrats, bekräftar rapporten

– Det beror sannolikt delvis på att bostadsmarknaden har förändrats men även på att den del av bostadsbidraget som baseras på bostadskostnaden inte har följt hyresutvecklingen, säger Tobias Hamfelt, projektledare för granskningen enligt ett pressmeddelande.

Betyder allt mindre för färre

Att problematiken kring bostadsbidragets effektivitet nu lyfts i Riksrevisionens rapport är ett välkommet besked enligt Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg. 

– Vi hoppas att den här rapporten kan bli en väckarklocka för politikerna. Vad rapporten visar är att bostadsbidraget är en spillra av vad det en gång var, säger han. 

Samtidigt som Kronofogden i måndags rapporterade att antalet vräkningar ökat med 26 procent inom loppet av två år menar Hofverberg att det viktiga bostadsbidraget betyder allt mindre för allt färre. Det är enligt honom en väldigt liten del av befolkningen som ens har chans att kvala in till att få det här bidraget. 

För ett år sedan gjorde Hyresgästföreningen en egen rapport angående bostadsbidraget och kunde i denna visa att under 4 procent av befolkningen fick bostadsbidrag. 1997 när bidraget fick sin nuvarande form var det 8 procent av befolkningen fick ta del av bidraget. 

– Det här är för oss den springande punkten. Inkomstgränserna är inte indexerade utan är beroende av aktiva politiska beslut. Det gör att varenda år när lönerna ökar så blir det färre och färre som kvalar in i bostadsbidraget. Det är alltså på väg att avskaffa sig självt när det varken finns politiska beslut eller indexering som möjliggör för fler att ansöka om ekonomiskt stöd, säger Martin Hofverberg.

Mer verklighetsförankrat bostadsbidrag

Riksrevisionens åtgärdsrekommendationer att se över bostadsbidragets utformning för att möjliggöra en bättre måluppfyllelse är bra enligt Hofverberg, men han anser att de fokuserar för lite på inkomstgränserna som han menar är avgörande för att fler ska kunna söka och ta del av bostadsbidraget. 

– Höjda inkomstgränser och höjd bostadskostnadsintervall gör att bidraget anpassas tillbaka till vad människor tjänar idag och vad hyror faktiskt kostar. Först därefter kan man indexera det så att man inte hamnar i den här situationen igen om tio år, säger han och fortsätter: 

– Det behövs en översyn av bostadsbidraget och där hoppas jag verkligen att den här rapporten kan bli startskottet för en sådan diskussion. Nu måste det till verkstad och reformera så att bostadsbidraget kan återanpassas tillbaka till den verklighet som faktiskt råder.

Forrige artikel Nya Havs-gd:n räknar med tydlig styrning från regeringen Nya Havs-gd:n räknar med tydlig styrning från regeringen Næste artikel Lagrådet: Oklart rättsläge om gårdsförsäljningen Lagrådet: Oklart rättsläge om gårdsförsäljningen
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.