Företagsbostadsbolagen: ”Absolut ingen kassako”

Företagsbostadsbolagen behövs för personalförsörjningen och risken för att de ska trissa upp hyrorna i den ordinarie beståndet är i princip obefintlig. Det menar branschorganisationens ordförande Niclas Blåklinth som svarar på kritiken från tidigare utredaren i frågan. 

Tidigare utredare Elin Olsson kritiserar regeringen för det utredningsdirektiv den gett angående företagsbostäder och de så kallade blockhyresavtal.

I direktivet pekar regeringen på möjligheten att mellanhandsbolagen ska få fortsätta att verka under blockuthyrningslagen. Olsson, som utredde frågan förra året, menar att en sådan lösning riskerar att göra lagstiftningen till en kassako när ytterligare ett led ska tjäna pengar på bostadsmarknaden och att det kommer leda till höjda hyror och sämre skydd för de boende. 

Branschorganisationen Företagsbostadsbolagens ordförande, Niclas Blåklinth, håller inte med om den bild som Elin Olsson ger av deras bransch. 

– Det första vi vill vända oss emot är att detta skulle vara ett nollsummespel. De flesta bostäder som vi jobbar med är bostäder som inte hade kommit den reguljära marknaden till del från början, säger han till Altinget. 

Ett mellanting

Han beskriver deras verksamhet som en mellanting mellan hotell och den reguljära hyresmarknaden,  med kortare uthyrningsperioder och mer omfattande service som exempelvis städning. Något som företag som ska anställa personal både inom Sverige och från andra länder är i behov av, menar Niclas Blåklinth.

– Detta är en helt annan typ av efterfrågan. Det är en kortare uthyrning och man efterfrågad ökad service. Så det är en helt annan typ av marknad.

Men om det fanns en större tillgång på vanliga bostäder så skulle kanske behovet från företagen se annorlunda ut?

– Det kan man vid en första anblick tänka, men så är det inte. Exempelvis där bostadsmarknaden inte är lika hårt reglerad såsom i Helsingfors, är behovet av företagsbostäder fortfarande stort. Det är på grund av att företagsbostäder är något helt annat än en vanlig hyresrätt, säger han. Han fortsätter: 

– Detta är ett sätt kunna behålla hyreslagstiftningen men göra nödvändiga justeringar för att klara kompetensförsörjningen. I annat fall tror jag att problemen blir så pass stora att då måste man nog se över hela hyreslagstiftningen, säger Niclas Blåklinth.

”Konkurrerar inte”

Blåklinths bild är att eftersom företagsbostäderna tillgodoser ett annat behov hos ett företag än vad en vanlig bostad gör så konkurrerar de inte med vanliga bostadsmarknaden. Det gör också att han inte ser någon risk för att hyrorna ska trissas upp i det övriga beståndet. 

– Den skulle jag säga är i princip obefintlig för detta är två helt olika delar av marknaden. Det vi vill ha är väldigt tydligt avgränsat att det ska gälla företag och deras anställda och att det ska gälla för en begränsad period, så vi ser inte det överhuvud taget.

Inom ramen för blockhyresavtalet är skyddet för den som bor i en bostad mindre omfattande. Att inkludera fler typer av boenden under den lagstiftningen är ytterligare en av de saker som Elin Olsson varnar för. Men Niclas Blåklinth tror inte att lagstiftaren tänkte sig att stora företag som Spotify och Google skulle behöva skyddas, vilket blir effekten om företagsbostäderna ska omfattas på samma sätt. 

Men behöver inte den som bor i bostaden ett skydd? 

– Ja, absolut och det får den, det är inte så att alla rättigheter försvinner utan vi vill att det fortsatt ska vara ett starkt skydd. Men det stora problemet är idag att de inte kan komma hit överhuvudtaget på grund av lagstiftningen och hela vår kompetensförsörjning är hotad.

Ingen kassako

Blåklinth vänder sig också mot att deras branschen skulle vara en kassako. Han tar upp de åtta bolag som ingår i branschorganisationen som ett exempel. 

– Skulle det vara en så fantastisk kassako så skulle man kunna titta på våra åtta bolag så kan man se att tillsammans har vi en negativ avkastning. Det är absolut ingen kassako.

Men tanken är väl att ni ska tjäna pengar?

– Ja, absolut. Tanken är att det ska vara en lönsam bransch. Men om man tror att det ska vara en fantastiskt lönsam kassako så stämmer det inte.

{{toplink}}

Beslutskedja: Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden

14/7
2022
20/7
2022
8/8
2022
10/10
2022
25/1
2023
16/6
2023
22/6
2023
27/10
2023
27/10
2023
27/10
2023
31/10
2023
6/12
2023
22/3
2024
12/9
2024

Forrige artikel Nya Havs-gd:n räknar med tydlig styrning från regeringen Nya Havs-gd:n räknar med tydlig styrning från regeringen Næste artikel Lagrådet: Oklart rättsläge om gårdsförsäljningen Lagrådet: Oklart rättsläge om gårdsförsäljningen
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.