Utredare ska lösa knuten kring företagsbostäder

En dom i Högsta domstolen har ställt till det för de företag som har uthyrning av företagsbostäder som huvudsyssla. Nu ger regeringen en utredning i uppdrag att hitta en lösning. Men det finns fallgropar med den lösning regeringen pekar på. 

Regeringen ger utredaren Thomas Edling ytterligare uppdrag. Förutom att titta på hur det kan blir enklare att hyra ut i andra hand ska den pågående utredningen också titta på hur knuten kring företagsbostäder kan lösas upp.

I december 2022 fällde Högsta domstolen ett avgörande som innebär att en hyresgäst som hyr en bostad i andra hand genom en så kallad företagsbostad har samma rätt till besittningsskydd som en förstahandshyresgäst. 

Utfallet har fått kritik för att göra det svårare för företag som vill kunna hyra ut bostäder till anställda under begränsad tid. En kritik som regeringen nu lyssnat till. 

”För att underlätta för företag att rekrytera personal med rätt kompetens, till exempel från utlandet, finns det ett behov av att kunna erbjuda tillfälliga och flexibla bostadslösningar. Det är viktigt för svenska företags konkurrenskraft”, skriver regeringen i direktiven till utredaren. 

Omfattas av regler om blockuthyrning

Utredaren får i uppdrag att titta på möjligheten att ge större avtalsfrihet vid uthyrning av företagsbostäder med syfte att underlätta för de företagen. En möjlig lösning som regeringen pekar på är att företagsbostäderna ska omfattas av reglerna om så kallad blockuthyrning. 

Samtidigt har förekomsten av blockuthyrningar lyfts som problematiskt ur ett hyresgästperspektiv. I utredningen ”Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden” (SOU 2023:65) som presenterades förra hösten konstaterade utredaren Elin Olsson att den som hyr en lägenhet genom blockuthyrning ofta har hyresvillkor som strider mot hyreslagen och att hyrorna ofta är orimligt höga.

– Man har byggt upp något här som inte är förenligt med hyreslagstiftningen och som i flera fall används för att kringgå skyddslagstiftning utifrån jordabalken, sa Elin Olsson till Altinget då.

Hon efterlyste begränsningar i reglerna för blockuthyrning för att göra det svårare för de oseriösa uthyrare som utnyttjar systemet för att runda hyresreglerna. 

Regeringen konstaterar att det är viktigt att reglerna inte används av oseriösa aktörer och att de bör utformas så att de ger ett grundläggande skydd för den som bor i lägenheten. Men de lämnar till utredaren att ta fram hur det ska göras. 

Lättare att bo i kollektiv

Förutom frågan om företagsuthyrningar får utredaren också i uppdrag att titta på de hyresrättsliga regler som gäller delningsbostäder, det vill säga en bostad som flera delar på men där alla har ett eget hyreskontrakt. Här har Svenska Colivingförbundet sedan tidigare påtalat att reglerna är alltför otydliga för de aktörer som vill bedriva den typen av verksamhet. 

– För att denna uppskattade bostadsform ska kunna finnas i Sverige behövs tydliga spelregler som möjliggör skälig hyressättning av delningsbostäder, säger Katarina Liljestam Beyer, ordförande för Svenska Colivingförbundet i en skriftlig kommentar. De välkomnar att regeringen nu tar frågan vidare. 

Från Hyresgästföreningens sida är medskicket till utredningen att man också måste ha hyresgästernas villkor i åtanke när man underlättar för företagen. 

– Det kan vara klokt att man tittar över systemet. Men utgångspunkten måste vara skälig hyra och bruksvärdet, så att inte människor far illa och får betala oskäliga hyror, säger Roger Höög, förbundsjurist Hyresgästföreningen. 

Deposition och hyrestvister

Samtidigt passar regeringen på att ge utredaren ett par ytterligare uppdrag. Dels att titta på en reglering av deposition för privatpersoner som hyr ut i andra hand. Och dels att se över eventuella begränsningar i att driva mål om återbetalning av hyra. Syftet är att de typerna av fall ska avgöras mer effektivt och i första instans. 

Slutredovisningen av utredningen skulle ha gjorts den 3 mars 2025, men får i samband med tilläggsdirektivet förlängt till den 2 maj nästa år.

Beslutskedja: Utredning: Enklare privatuthyrning och ändring av presumtionshyror, Dir. 2023:92

22/6
2023
22/6
2023
22/6
2023
22/6
2023
9/1
2024
2/9
2024
3/9
2024
3/9
2024

Forrige artikel ”Vi kan inte skylla på EU. Vi är en del av EU” ”Vi kan inte skylla på EU. Vi är en del av EU” Næste artikel Gotland vill ha civilförsvarspengar till vården Gotland vill ha civilförsvarspengar till vården
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.