Högervind i parlamentet: Konservativa och ytterhögern starkt framåt

Konservativa och ytterhögern går framåt medan liberaler, gröna och vänstern backar. Det visar det preliminära resultatet i valet till Europaparlamentet på söndagskvällen.

BRYSSEL. Både de konservativa och ytterhögerpartierna går framåt i Europaparlamentet visar söndagens preliminära valresultat. 

Backar gör däremot både den gröna, den liberala och den socialdemokratiska partigruppen. 

Enligt prognosen backar den liberala partigruppen med runt 20 mandat medan de gröna tappar motsvarande platser.

De gröna tappar därmed sin plats som fjärde största partigrupp och blir omsprungen av de båda ytterhögergrupperna ECR (där Sverigedemokraterna sitter) och ID (där bland annat franska Marine Le Pens parti Nationell samling sitter).

Även den socialdemokratiska gruppen backar med en handfull mandat enligt prognosen.

Bland de 720 platserna i det nya parlamentet kommer runt 50 platser att tilldelas nyvalda politiker som inte tillhör något parti som sitter i något av de partigrupper som finns i parlamentet idag. De här är därmed okända kort – vilken partigrupp de kommer att sitta i vet man inte i dagsläget.

Macron kallar till nyval

Hur resultatet ser ut i de stora medlemsländerna är avgörande. Parlamentarikerna från de fem största länderna – Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Polen – utgör tillsammans ungefär halva parlamentet.

I Frankrike fick Marine Le Pens Nationell samling dubbelt så stort stöd som sittande president Emmanuel Macron – 31,5 procent mot 15,2 procent. Strax efter att valprognosen presenterades meddelade president Macron att han löser upp nationalförsamlingen och kallar till nyval i slutet av juni.

"Oroväckande"

Johan Danielsson, Socialdemokraternas andranamn i valet, kallar ytterhögerpartiernas framgångar i Europa för oroväckande. 

– Jag har svårt att se just nu vad det innebär för hela parlamentet. Men det är klart att från vårt perspektiv är det extremt viktigt att det inte blir någon typ av Tidöavtal mellan traditionell höger och extremhöger, för då är det kört för våra politiska prioriteringar, säger han till Altinget på partiets valvaka. 

– Det åvilar den traditionella högern ett stort ansvar att hålla rent till de här högerauktoritära och Putinvänliga partierna.

"Resultat av ett EU som tar sig alltför stora friheter"

Kristdemokraten och landsbygdsministern Peter Kullgren, vars parti sitter i den konservativa högergruppen EPP tillsammans med Moderaterna, är dock inte förvånad över högerns framgångar.

– Det säger exakt det vi är inne på. Delar av det resultatet vi nu ser är ett resultat av ett EU som tar sig alltför stora friheter på bekostnad av det nationella bestämmandet. Och det får den här typen av reaktioner. Det är då partier som i grunden är emot EU vinner mark, säger han till Altinget på partiets valvaka. 

Den liberala partigruppens tillbakagång beklagas från centerpartistiskt håll. 

– Liberalismen i Europa har det väldigt tufft, det har vi sett under de senaste åren och i alla opinionsundersökningar egentligen. Det är klart att vi behöver en stark liberal kraft i Europaparlamentet. Vi har under den här valrörelsen visat att vi håller gränsen mot populister, rasister, homofober. Det kommer vi fortsätta göra, säger centerpartiets partisekreterare Karin Ernlund till Altinget. 

"Svårare föra grön politik"

Janine Alm Ericson, miljöpartistisk riksdagsledamot, kallar kvällens prognos en väldigt "oroväckande utveckling för hela Europa", för samarbetet men också för klimatfrågorna, miljö- och naturfrågorna och demokratin. 

– Där har svenskarna gett ett väldigt tydligt besked om att det är viktiga frågor och det behöver vi kämpa för att det ska få genomslag, trots annat resultat i Europa.

Blir det ett kämpigt parlament att bedriva grön politik i?

– Ja, ju fler högerextremister desto svårare blir det ju naturligtvis. Både att föra en grön politik för klimat och miljö, men också för mänskliga rättigheter och demokrati. Vi ser ett betydligt mörkare Europa framåt när vi mer än någonsin behöver enighet, klimatkamp och kampen mot Putins Ryssland.

Framtida samarbeten?

Inför valet har en av de stora frågorna varit om en maktförflyttning högerut kommer bryta upp mittenmajoriteten mellan de konservativa, socialdemokraterna och de liberala. På söndagskvällen stod det klart att med drygt 55 procent säkrat behåller de tre partigrupperna majoriteten i parlamentet.

Den konservativa högergruppen EPP:s ledare Manfred Weber sträckte på söndagskvällen ut en hand till både den socialdemokratiska och den liberala partigruppen för fortsatta samarbeten – men villkorade samarbetet med ett stöd för Ursula von der Leyen som nästa ordförande för EU-kommissionen.

Ursula von der Leyen själv hänvisade till gott samarbete med de två partigrupperna under de fem åren som gått.

– Det finns fortfarande en majoritet i centrum för ett starkt Europa och det är avgörande för stabiliteten. Men det är sant att extremerna till vänster och höger har fått ökat stöd och det är därför det kommer ett stort ansvar för partierna i mitten, sade tyskan i ett tal i Europaparlamentet strax innan midnatt på söndagskvällen.

Socialdemokraten Nicholas Schmit, Socialdemokraternas spetskandidat till ordförandeposten för EU-kommissionen, sade även han i ett tal i parlamentet på söndagen att han var öppen för förhandlingar.

Bas Eickhout, de grönas spetskandidat, underströk i ett tal att de gröna var redo att vara en konstruktiv och ansvarsfull part i ett kommande samarbete.

– Det vi behöver nu är att skapa en stabil majoritet i centrum och då behöver man se även till de gröna. Vi är redo att ta det ansvaret, sade han.

 

, ,

Forrige artikel Nästan hälften av EU-länderna saknar spärr i valet Nästan hälften av EU-länderna saknar spärr i valet Næste artikel Prognos: Miljöpartiet tredje största parti – L över spärren Prognos: Miljöpartiet tredje största parti – L över spärren
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.