Sverige mot strömmen – valdeltagandet minskar

Valdeltagandet har ökat i flera länder, enligt Europaparlamentets preliminära siffror. I Sverige har däremot betydligt färre gått och röstat än tidigare år. Preliminära siffror visar på det lägsta valdeltagandet på femton år. 

I valet till Europaparlamentet 2019 var det genomsnittliga valdeltagandet 50,66 procent. När rösterna nu räknas efter helgens val ser valdeltagandet ut att öka marginellt, till 51 procent. Än så länge är siffrorna över valdeltagandet preliminära, men i Sverige går det att skönja en tydlig minskning från 2019 års valdeltagande på 55,27 procent.

Enligt statistik från Europaparlamentet ser det ut som att 50,6 procent av röstberättigade svenskar tog sig till valurnorna. Det är lägre än de två senaste valen till Europaparlamentet och betydligt lägre än riksdagsvalen. 2022 röstade 84,2 procent av svenskarna.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson säger till SVT att han tippar på ett slutligt valdeltagande på ungefär 53 procent.

Sofie Blombäck, universitetslektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, tror att valdagens placering, strax efter nationaldagen, kan ha spelat roll för valdeltagandet.

– Utifrån tidigare valundersökningar vet vi att tidpunkt spelar roll så det kan definitivt ha påverkat, säger hon till Altinget.

– Det fanns ju en del spekulationer från oss statsvetare att det kunde bli en effekt av långhelgen, att valet låg dåligt till i svenska kalendrar med studentfirande, nationaldag och så vidare. En annan är att det ligger långt från ett riksdagsval.

Men hon vill inte skylla allt på tidpunkten.

– Frågan också hur mycket svenskarna upplever står på spel. Hade det legat 2022, efter Ukrainakrigets början, hade det upplevts som mer akut. Men det är en spekulation i nuläget. 

Rekordökning i Ungern

Även Danmark ser ut att få ett lägre valdeltagande på 58,23 procent efter 2019 års rekordnotering på 66,08 procent.

I Finland visar de preliminära siffrorna i stället att valdeltagandet ökar till 42,4 procent. 

Ungern är ett av de länder med högst valdeltagande: 58,54 procent. Det är ökning med över 15 procentenheter från föregående EU-parlamentsval. Det högsta valdeltagandet noteras dock i Belgien där det är olagligt att inte rösta. 89,23 procent gick till vallokalen.

Lokalt i Sverige visar de preliminära siffrorna från Valmyndigheten lägst valdeltagande i två län: Gävleborg och Västmanland, båda med ett deltagande på 44,2 procent. Högst deltagande noteras i Stockholms län där 55,7 procent av de röstberättigade röstade. 

Forrige artikel Efter valet – vad händer nu? Efter valet – vad händer nu? Næste artikel Expert om högersvängen: ”Inget Tidöavtal på europeisk nivå” Expert om högersvängen: ”Inget Tidöavtal på europeisk nivå”
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.