De kan bli Sveriges nästa EU-kommissionär

Medan flera medlemsländer redan lagt fram sina förslag på kommande EU-kommissionärer filar statsminister Ulf Kristersson (M) fortfarande på Sveriges kandidat. Altinget listar de hetaste namnen att nomineras till posten – och vad som talar mot dem. 

Tomas Tobé, EU-parlamentariker (M)

Har profilerat sig i Bryssel när han var med och förhandlade fram EU:s nya asylpolitik och är högt placerad i parlamentets högergrupp EPP. Har dock aldrig varit minister, vilket skulle minska chanserna till en tung portfölj för Sverige. Frågan är också om Kristersson vill stjäla partiets starkaste kort i parlamentet.

 Jessika Roswall, EU-minister (M)

Ett av de namn som nämnts allra mest i spekulationerna – och som också uppges vilja ha posten. Fick stor synlighet under det svenska ordförandeskapet och har ett brett kontaktnät i Bryssel och i medlemsländerna. Är dock mindre sakprofilerad än vissa andra namn – att ha fackkunskap inom ett område är viktigt, inte minst när kandidaten ska grillas i den tuffa utfrågningen i Europaparlamentet i höst.

Pål Jonson, försvarsminister (M)

Med EU:s allt större fokus på försvarsfrågan, och Sveriges intresse för portföljen, har Pål Jonson allt oftare nämnts som ett möjligt namn. Med Sverige som nybliven Natomedlem lär Ulf Kristersson dock vilja ha kvar honom på hemmaplan.

 

Karin Enström, partisekreterare (M)

Den tidigare försvarsministern nämns ofta i spekulationerna bland moderater och kan vara ett alternativ om Pål Jonson anses behövas hemma i Sverige.

 

 

Tobias Billström, utrikesminister (M)

Har nämnts som ett starkt svenskt kort men har själv upprepade gånger sagt att han inte är intresserad. Anses också behövas på hemmaplan.

 

 

 

Elisabeth Svantesson, finansminister (M)

Finansministerns namn har nämnts flera gånger i spekulationerna och har genom det svenska ordförandeskapet fått synlighet i Bryssel. Enligt källor har hon varit ”mån om att göra gott intryck i Bryssel” – men liksom flera andra anses hon vara för viktig för regeringen för att släppas iväg.

 

Maria Malmer Stenergard, migrationsminister (M)

Hade en central roll i att förhandla fram EU:s så kallade migrationspakt under det svenska ordförandeskapet och har inte stängt dörren för posten. Sverige har dock redan haft migrationsportföljen i två omgångar och uppges prioritera annat denna gång.

 

Johan Forssell, bistånds- och utrikeshandelsminister (M)

Handelsportföljen är en av de som frihandelsivrande Sverige är intresserad av och att lägga fram utrikeshandelsministerns namn skulle kunna öka chanserna att få den.

 

Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister (M)

Ett av de namn som nämnts tidigt i processen, men framför allt för tjänsten som EU:s höga representant för utrikesfrågor – som dock nyligen kneps av Estlands premiärminister Kaja Kallas. 

 

 

Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister (M)

Med en tidigare statsministerpost samt erfarenhet av att rådda ett EU-ordförandeskap i bagaget skulle namnet Reinfeldt kunna ge Sverige en tung portfölj i kommissionen. Men stödet för Reinfeldt är splittrat inom Moderaterna.

 

Ebba Busch, energi- och näringsminister, vice statsminister, partiledare (KD)

Efter nio år vid rodret för Kristdemokraterna skulle ett toppjobb i Bryssel vara ett lämpligt nästa steg för den vice statsministern. Konkurrenskraft är också en portfölj som regeringen är intresserad av. Moderaterna lär dock inte vilja ge upp möjligheterna att få sin första kommissionärspost någonsin. Dessutom säger ryktet att Ursula von der Leyen inte har ett vidare gott öga till kristdemokraten.{{toplink}}

Forrige artikel Försiktigt välkomnande av det gröna i strategiska agendan Försiktigt välkomnande av det gröna i strategiska agendan Næste artikel Förslaget: Mer pengar till glesbygd och mindre till storstäder Förslaget: Mer pengar till glesbygd och mindre till storstäder
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.