Grönt ljus för EU:s nästa topptrio: ”Gediget bra personer”

Trots några sura miner har de europeiska ledarna som väntat pekat ut tyska Ursula von der Leyen, portugisen António Costa och estländaren Kaja Kallas för de europeiska toppjobben. Nu riktas strålkastarljuset mot EU-parlamentet, som måste godkänna den nya kommissionsordföranden.

BRYSSEL. EU:s viktigaste rekryteringsprocess har nått sitt slut.

Efter en lång upptakt och ändlösa spekulationer utsåg statsminister Ulf Kristersson (M) och de andra EU-ledarna vid ett möte på torsdagskvällen i Bryssel vem som ska leda de viktigaste EU-institutionerna de närmaste åren.

Trots motstånd från högerledare från Italien och Ungern kunde EU-cheferna till slut nicka ja till paketet med europeiska toppjobb, som har varit så gott som klart i några dagar.

Det innebär att EU-kommissionens nuvarande ordförande Ursula von der Leyen har nominerats av EU:s ledare för ytterligare fem år vid makten.

Vid sin sida kommer hon att ha Estlands sittande premiärminister Kaja Kallas som EU:s nästa utrikeschef.

Portugals tidigare premiärminister António Costa blir ny chef för EU-ledarnas eget forum, Europeiska rådet.

– Det här är gediget bra personer. Respekterade, samarbetsmässiga människor som har lång erfarenhet från det vi håller på med, sade Ulf Kristersson efter att toppmötet avslutats sent på torsdagskvällen.

– Det är en trio och en helhetslösning som har goda förutsättningar för att bli godkända av parlamentet. Det är ingen liten sak.

Nej tack från Ungern och Italien

Mindre nöjda var både Italiens premiärminister Giorgia Meloni och Ungerns premiärminister Viktor Orbán. De är arga över att den nationalistiska högern som de representerar inte har varit tillräckligt involverad i förhandlingarna.

I stället har de ställts inför fullbordat faktum av ledarna för de europeiska konservativa, socialdemokratiska och liberala partierna, som har nominerat sitt eget folk till de tre topposterna.

Orbán kallade det ”skamligt” att de politiska mittenpartierna använde sin majoritet för att driva igenom sin vilja.

Han anser att detta är i otakt med de europeiska folken, som i EU-valet gav medvind till högerpartierna.

Det innebar också att den ungerske ledaren valde att inte stödja en ny femårsperiod för EU-kommissionens ordförande, och han avstod från att rösta på Kaja Kallas.

Italienaren Giorgia Meloni röstade emot utnämningen av både Kallas och Costa och avstod från att stödja von der Leyen.

”Jag har bestämt mig för att inte stödja det av respekt för medborgarna och för de signaler som har kommit från dessa medborgare i valet”, skrev hon efter mötet på den sociala mediesajten X.

Diskussioner har annars florerat i Bryssel om vad Meloni ska få i utbyte mot att rösta ja till paketet, till exempel en kommissionärspost i ett tungt ekonomiskt område för Italien. Den planen misslyckades uppenbarligen, men Meloni förklarade efter mötet att hon ”fortsätter att arbeta för att äntligen ge Italien den tyngd det förtjänar”.

Inte fullt stöd av EU-nämnden

Inte heller från den svenska riksdagen fick trion full uppbackning. När statsministern på torsdagen sammankallade EU-nämnden via telefon från toppmötet för att förankra beslutet röstade Vänsterpartiet nej och Sverigedemokraterna avstod från att stödja.

– Men jag känner ett brett svenskt stöd för den här lösningen, sade statsminister Ulf Kristersson ändå.

På ostadig grund

Giorgia Meloni varnade inför mötet för att Ursula von der Leyen rör sig på skakig grund då hon nu måste få stöd av minst 361 av de 720 nyvalda EU-parlamentarikerna när de ska bekräfta hennes kandidatur, troligen i mitten av juli.

Medan de europeiska socialdemokraterna, liberalerna och de konservativa runt toppmötesbordet sitter bekvämt på 21 av platserna bland de 27 länderna, finns inte alls lika stark majoritet i det nya och mer högerorienterade EU-parlamentet.

Samtidigt vet Ursula von der Leyen nog också att hon inte kan räkna med att få stöd av alla folkvalda från de politiska mittengrupperna för den slutna omröstningen. När hon valdes för första gången 2019 lyckades hon ta sig igenom med en marginal på bara nio röster.

Ingen blankocheck

Varken ledaren för den liberala Renew-gruppen i parlamentet eller socialdemokratiska S&D ville på onsdagen lova att rösta på henne utan att få något i gengäld.

– Vårt stöd är inte en blankocheck, sade den socialdemokratiska gruppens ordförande i parlamentet, Iratxe García Pérez.

Ursula von der Leyen medger att hon nu måste arbeta hårt för att säkra stöd från både de politiska grupperna i parlamentet och delegationerna från enskilda nationella partier.

– För mig handlar det om att övertyga en bred majoritet, om det är möjligt. Det är det jag ska jobba intensivt med de kommande tre veckorna, sen får vi se, säger hon.

Kan samarbeta

Bland stats- och regeringscheferna drar man nu en lättnadens suck över att utnämningen av nästa omgång EU-ledare har strukits från arbetslistan.

Samtidigt är flera av dem nöjda med att det verkar som om det är en trio som redan har en bra arbetsgemenskap. Deras förhållande har redan prövats under påtryckningar under de senaste åren, och de har suttit på toppmöte efter toppmöte tillsammans under ibland mycket dramatiska omständigheter för Europa.

– Det här är tre personer som är etablerade, skickliga och erfarna. Jag brukar själv betona att de kan arbeta tillsammans. Och vi behöver mer samarbete, även inom EU, sade statsminister Ulf Kristersson.

Detta kan tyckas vara en illa dold anspelning på det faktum att relationerna mellan Ursula von der Leyen och den nuvarande toppmötets ledare, Charles Michel, har varit notoriskt dåliga under de senaste fem åren.

Därför har många också påpekat att Costa är känd som en bra kompromissmakare och en konstruktiv medlare som i allmänhet är omtyckt.

På en videolänk från Portugal lovade den blivande EU-chefen att det kommer att fortsätta så här.

– Jag kommer att vara fast besluten att främja konsensus mellan alla 27 ledare, lovade Costa och betonade att detta kommer att ske i ”lojalt samarbete” med de andra europeiska institutionerna.

Den blivande EU-chefen för utrikespolitiken tvivlade inte på att det kommer att vara möjligt att få samarbetet att fungera.

– Vi är ett utmärkt team, sade en glad Kaja Kallas.

Forrige artikel Ramverkets konstruktör: Låt regeringen ta över Riksbanken Ramverkets konstruktör: Låt regeringen ta över Riksbanken Næste artikel Höken, medlaren och chefen: Här är EU:s nya topptrio Höken, medlaren och chefen: Här är EU:s nya topptrio
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.