Nästan hälften av EU-länderna saknar spärr i valet

Valet till Europaparlamentet står för dörren. Trots att ledamöter till samma parlament väljs, finns nationella variationer för hur röstningen i de olika medlemsländerna går till. 

En skillnad mellan medlemsländerna är röståldern. I Tyskland, Belgien, Österrike och Malta får man rösta i Europaparlamentsvalet vid 16 års ålder. Grekland sticker ut, som det enda land där man får man rösta vid 17. I resten av medlemsländerna råder 18-årsgräns.

Störst uppslutning vid förra EU-valet var det bland belgarna, ett av de länder där det råder valplikt. 88 procent röstade. Slovakien hade lägst valdeltagande, med 23 procent. Sverige, där 55 procent röstade, låg något över EU-genomsnittet på 51 procent.

En majoritet av EU-länderna har en 18-årsgräns för de kandidater som ställer upp i valet. Nio länder har 21-årsgräns, medan Rumäninen har 23 år som gräns. I Grekland samt Italien ska man vara minst 25 år gammal för att kandidera. 

Artikeln fortsätter efter grafiken.

Medborgare i Tjeckien, Slovakien, Malta och Irland som bor utomlands kan inte rösta på distans. Reglerna varierar, men på Irland är rösträtten kopplad till ett krav på att man måste bo på en adress på Irland. I Tjeckien kan de medborgare som vistas utomlands åka tillbaka till Tjeckien, och får då rösta. 

Estland ligger på andra sidan spektrat, då de som enda EU-land erbjuder en möjlighet för medborgare att rösta elektroniskt. Drygt hälften av de estniska medborgarna lägger sin röst digitalt. 

EU-länderna har olika spärrar som gäller för partier som vill ta sig in i EU-parlamentet. Sverige har en relativt hög tröskel, på 4 procent, jämfört med andra länder. Nästan hälften av alla EU-länder saknar tröskel helt för att komma in i parlamentet, där är det enda som krävs för ett mandat så många röster som ett mandat representerar.

Ett land som saknar spärr är vårt grannland Danmark. Det har resulterat i att de likt Sverige har åtta partier representerade i parlamentet, trots att de bara har 14 mandat jämfört med Sveriges 21. 

Forrige artikel Så många mandat får länderna – EU-parlamentet växer Så många mandat får länderna – EU-parlamentet växer Næste artikel Högervind i parlamentet: Konservativa och ytterhögern starkt framåt Högervind i parlamentet: Konservativa och ytterhögern starkt framåt
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.