Varför säger inte MP nej till subventionerad animalieproduktion?

Vi kräver att Miljöpartiet omedelbart omprövar sitt stöd för ökad animalieproduktion och i stället antar en livsmedelspolitik baserad på vetenskap och expertråd. Det skriver Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart matsystem.

Af Linda Lindström och Jonas Norberg
Ideella tankesmedjan Hållbart matsystem

Den 21 juli 2024 nåddes en ny och skrämmande milstolpe när den globala genomsnittstemperaturen steg till rekordhöga 17,09 grader. Värmeböljor sveper över USA, Europa och Ryssland, medan vi bevittnar den trettonde månaden i rad med rekordhöga temperaturer.

Minska utsläppen från livsmedelsproduktionen

Dessa alarmerande data från EU:s klimattjänst Copernicus bör vara en väckarklocka för varje beslutsfattare och medborgare. Men Sveriges gröna parti saknar helt politik för att minska växthusgasutsläppen från livsmedelsproduktion, trots tydliga rekommendationer från ledande klimatexperter. Det är dags att Miljöpartiet lever upp till sitt namn och genomför en vetenskaplig omställning av livsmedelspolitiken.

Nordiska ministerrådet och EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare har det senaste året var för sig presenterat en snarlik vetenskaplig konkret fempunktsplan för att ställa om livsmedelsproduktion och konsumtion till framtidens klimatsmarta och växtbaserade matsystem. Dessa planer inkluderar ekonomiska styrmedel som köttskatt och subventioner på frukt och grönt, krav på offentlig sektor att driva på förändringen, förbättrad märkning och uppdaterade kostråd, samt begränsningar av marknadsföring av ohälsosam och klimatskadlig mat.

Men var står Miljöpartiet i dessa frågor? Partiet har i dag ingen jordbrukspolitik som på allvar minskar växthusgasutsläppen. I stället förespråkar man småskaligt jordbruk och ekologisk produktion – åtgärder som forskningen visar inte ger någon klimatnytta.

Slopa EU:s jordbrukssubventioner

Ännu mer anmärkningsvärt är partiets totala tystnad kring den stora klimatboven i rummet: EU:s jordbrukssubventioner. En ny studie i Nature visar att 82 procent av dessa subventioner går till animalieproduktion, som står för hela 84 procent av växthusgasutsläppen från EU:s livsmedelsproduktion. Varför tiger Miljöpartiet om detta? Vill Miljöpartiet överhuvudtaget minska subventionerna till animalieproduktion?

Värst av allt är partiets aktiva stöd för ökad svensk animalieproduktion genom den nationella livsmedelsstrategin, som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tagit fram. Detta dokument, som sträcker sig till 2030, syftar till att öka produktionen genom sänkta kostnader och ett mer flexibelt djurskydd. Det är en politik som går stick i stäv med klimatmålen och de nordiska rekommendationerna om att minska köttkonsumtionen.

Växtbaserad kost minskar övergödningen

Klimatpolitiska rådet kräver i sin senaste rapport att regeringen och riksdag inför kraftfulla åtgärder för klimatneutralt jordbruk. RISE klimatdatabas visar att svenskt nötkött orsakar cirka 70 gånger mer växthusgaser än bönor.

Dessutom är växtbaserad kost det i särklass mest effektiva vapnet mot övergödning och bottendöd vad gäller Östersjön. Ett område cirka 1,5 gånger så stort som Danmark är helt eller delvis drabbat av syrebrist. Årligen genererar 23 miljoner grisar, 16 miljoner kor och 244 miljoner kycklingar i avrinningsområdet stallgödsel med två miljoner ton kväve och 0,4 miljoner ton fosfor. Detta överstiger markant de 85 miljoner invånarnas utsläpp på 0,5 miljoner ton kväve och 0,1 miljoner ton fosfor årligen.

Subventionera frukt och grönt

Vi kräver att Miljöpartiet omedelbart omprövar sitt stöd för ökad animalieproduktion och i stället antar en livsmedelspolitik baserad på vetenskap och expertråd. Inför köttskatt, subventionera frukt och grönt, använd offentlig upphandling som ett verktyg för förändring och inför ett generöst omställningsstöd för bönder som vill ställa om till växtbaserad matproduktion.

Miljöpartiet måste välja: Vill partiet vara en del av problemet eller lösningen vad gäller livsmedelsproduktionen?

Forrige artikel Välkommen Johan Pehrson, här har du din hemläxa Välkommen Johan Pehrson, här har du din hemläxa Næste artikel Civilsamhället måste fortsatt ha en stark röst i det nordiska samarbetet Civilsamhället måste fortsatt ha en stark röst i det nordiska samarbetet
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.