Örbrink: Ge inte mer pengar till Ibn Rushd, Wanngård

Varför gör du en annan bedömning av Ibn Rushd än Folkbildningsrådet, Wanngård? Det frågar sig Nike Örbrink, gruppledare (KD) Stockholms stad.

Nyligen meddelade Folkbildningsrådet att myndigheten stryper statsbidraget till Ibn Rushd. Det var på tiden. Det är dock bedrövande att spridandet av homofobi, antisemtisim och islamism inte är tillräckligt för att hindra Socialdemokraterna i Stockholms stad från att ge fyra miljoner till organisationen.

Kraftig kritik mot Ibn Rushd

Granskningar av studieförbundet Ibn Rushds verksamhet har avslöjat att sjuåringar undervisas om barnaga, homofobi och antisemitism. I flera år har Ibn Rushd kritiserats för kopplingar till olika organisationer och individer som predikar extrema åsikter. Samtidigt har flera kommuner och regioner låtit miljoner av skattebetalarnas pengar finansiera studieförbundet. Stockholms stad är inget undantag.

Redan i vintras uppmärksammade vi kristdemokrater det problematiska med att ge miljoner av stockholmarnas skattepengar till Ibn Rushd. Att Folkbildningsrådet pausade utbetalningen under granskningen kunde tyckts ha varit nog med anledning för Sveriges huvudstad att göra detsamma. Inte minst efter de problematiska uppgifter som framkommit under hösten om hur föreningen vid flera tillfällen har brutit mot demokratiska värderingar.

Fyra miljoner i bidrag

Styret i Stockholm valde att avvakta med beslut tills granskningen var klar. Pausen blev dock kortvarig och redan under våren ändrade de sig för att i stället bevilja föreningen fyra miljoner, trots att granskningen ännu inte har presenterats. Huruvida organisationen hade problem med demokratiska värderingar eller inte tycks alltså inte vara vidare avgörande för det socialdemokratiska styret.

Det är en anmärkningsvärd skillnad mellan hur Socialdemokraterna låter nationellt och agerar lokalt. När partiet befinner sig i opposition nationellt hörs högljudda förslag om en mer kravställande integrationspolitik.

I den rapport som Socialdemokraterna presenterade förra året kom stark kritik mot Sveriges misslyckade integrationspolitik. Inte minst lyftes Sveriges problem med framväxten av parallellsamhällen och religiös radikalisering. Det här säger sig Socialdemokraterna, nationellt, vilja förändra. För den som vill bekämpa framväxten av religiös radikalisering vore det en bra början att inte ge miljoner till en organisation som har visat sig sprida just extrema religiösa budskap.

”Ett svek mot stockholmarna”

Karin Wanngård är kommunstyrelsens ordförande samt finansborgarråd i Sveriges huvudstad och har därmed stort ansvar för integrationspolitiken som Socialdemokraterna avser att bedriva nationellt.

Vad ska då krävas för att Wanngård och Socialdemokraterna i Stockholm slopar bidragen till en förening som vid upprepade tillfällen har visat sig sprida islamistiska budskap? Aktör efter aktör i det offentliga väljer att bryta med Ibn Rushd – alla förutom Stockholms stad. Det är osmakligt och ett svek mot stockholmarna.

Kristdemokraternas budskap är tydligt: Ska vi rusta ett samhälle starkt med svenska värderingar och bekämpa kulturella parallellsamhällen kan inte kommuner rulla ut miljonbidrag till organisationer som bidrar till motsatsen. Flera regioner har redan stoppat sina utbetalningar. Varför gör Karin Wanngård och Socialdemokraterna i Stockholms stad en annan bedömning?

Forrige artikel Socialdemokraternas förslag kommer att leda till personalflykt från vården Socialdemokraternas förslag kommer att leda till personalflykt från vården Næste artikel Gör som Finland och se på civilsamhället som en investering Gör som Finland och se på civilsamhället som en investering
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.