Efter Altingets avslöjande – V kräver generaldirektörens avgång

Vänsterpartiet kräver att Magnus Hjort, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, avgår. ”Vi har inte längre förtroende”, säger riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson efter Altingets avslöjande.

Kravet kommer efter Hjorts agerande i samband med Kalla faktas granskning ”Undercover i trollfabriken”. MPF:s generaldirektör anmälde programmet till Granskningsnämnden och krävde att TV4 skulle klippa bort intervjuerna med personal på myndigheten.

Efter omfattande kritik ändrade MPF sin anmälan och sade att det fanns ”formuleringar som är olyckliga”. 

Trots att generaldirektören sagt att anmälan inte diskuterats med regeringen kunde Altinget i onsdags avslöja att Regeringskansliet kände till att MPF planerade att agera efter TV4-programmet.

Socialdemokraterna har KU-anmält Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, och nu kräver Vänsterpartiet att Magnus Hjort avgår. 

– Det krävs en rak kommunikation och det krävs ett stort förtroende för den verksamheten. Vi känner inte att vi har det för generaldirektören efter de olika turer som har varit sedan Kalla faktas reportage och hur myndigheten har reagerat på det, säger Hanna Gunnarsson (V), försvarspolitisk talesperson, till TV4 Nyheterna.

I ett mejl till TV4 skriver MPF att de inte kommenterar ”inrikespolitiska åsikter eller förslag”.

Mejl visar kontakten med Regeringskansliet

MPF:s kommunikationschef Mikael Östlund informerade i ett mejl försvarsdepartementet att myndigheten skulle agera efter Kalla fakta-programmet. Mejlet skickades dagen efter att den första delen av Kalla faktas avslöjande om Sverigedemokraternas anonyma konton hade sänts.

”MPF kommer att agera, men vi har inte fattat beslut om hur än. Ytterst anmälan till medieombudsmannen, men som minimum kräva av TV4 att ljudklippen tas bort”, stod det i mejlet.

Altinget söker Magnus Hjort.

{{toplink}}

Forrige artikel Jonas Sjöstedt sätter nytt kryssrekord: ”Rörd” Jonas Sjöstedt sätter nytt kryssrekord: ”Rörd” Næste artikel V och KD gör gemensam sak om finanspolitikens framtid V och KD gör gemensam sak om finanspolitikens framtid
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.