Haverikommissionen efter dödliga hissolyckan: Myndighet bör ställa högre krav

Arbetsmiljöverket bör ställa högre krav på kontroller av bygghissar, det konstaterar Statens haverikommission i sin slutrapport efter dödsolyckan i Sundbyberg förra året.

Det var i december 2023 som fem personer omkom när en bygghiss rasade 20 meter ner i marken vid en byggarbetsplats i Sundbyberg. 

Redan i våras konstaterade Statens haverikommission att det saknades skruvförband. Det upptäcktes inte då kontroller aldrig genomfördes. I myndighetens slutrapport konstaterades detta vara orsaken till olyckan.

Haverikommissionen menar också att gällande krav på kontroller inte är tillräckliga och uppmanar nu Arbetsmiljöverket att utreda hur montering av bygghissar kan kontrolleras bättre och att ställa högre krav på utbildning och kompetens hos den som genomför kontrollerna.

Haverikommissionen konstaterar också att Arbetsmiljöverket inom ramen för sin tillsyn bör informera berörda aktörer om vikten av att inkludera bygghissar i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Myndigheten riktar även flera rekommendationer till bolagen inblandade i olyckan.

{{toplink}}

 

Forrige artikel Socialtjänstministern: Nya lagen fokuserar på förebyggande arbete Socialtjänstministern: Nya lagen fokuserar på förebyggande arbete Næste artikel Myndigheters öde avgörs i höstbudgeten Myndigheters öde avgörs i höstbudgeten
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.