Myndigheters öde avgörs i höstbudgeten

Tio myndigheter kan bli fem. Civilminister Erik Slottner bekräftar nu för Altinget att beslutet om bland annat Statskontorets och Konstnärsnämndens framtid kommer att tillkännages i höstbudgeten.

Det har snart gått ett år sedan regeringen meddelade att de avser att slå ihop flera myndigheter. Tio myndigheter föreslås bli fem, och myndigheterna har själva analyserat hur en sammanslagning skulle kunna gå till. 

Av de fem myndigheter som kan komma att avvecklas vid en sammanslagning är alla utom Myndigheten för arbetsmiljökunskap kritiska till initiativet.

I slutet av juni avslutades remissrundan och flera aktörer pekar på att de negativa effekter av en sammanslagning är övergående. Andra ser att konsekvenserna skulle vara mer omfattande. Förvaltningspolitiska experter kallar exempelvis förslaget att inordna Statskontoret i Ekonomistyrningsverket för ”olämpligt” och ”ett slöseri med resurser”. 

Nu ligger det slutliga avgörandet hos regeringen.

Civilminister Erik Slottner (KD) har tidigare öppnat för att stoppa sammanslagningarna om argumenten är övertygande. I samband med regeringens sommarfika på torsdagen utesluter han dock inte att alla sammanslagningar blir av.

– Nej, det kan jag inte göra. Min förhoppning är att vi ska kunna gå vidare med samtliga sammanslagningar, säger han till Altinget.

Beskedet om myndigheternas framtid kommer i höstbudgeten, den 19 september.

– Där kommer vi berätta vilka myndighetssammanslagningar som vi vill gå vidare med. Efter det kommer vi även behöva gå vidare med konkreta beslut för varje sammanslagning, säger Erik Slottner.

Förändringarna, om regeringen går vidare med en sammanslagning, ska genomföras den 1 januari 2026.

Vill minska antalet myndigheter

Regeringen har vid flera tillfällen sagt att de avser att minska antalet myndigheter. Utöver förslaget att slå samman tio myndigheter till fem ska en utredning i december ta ställning till femtio mindre myndigheters framtid. Samma utredning tittar även på analys- och utvärderingsmyndigheterna.

Statskontoret har också haft i uppdrag att se över statens nämndmyndigheter och föreslog tidigare i somras att nio myndigheter avvecklas.

Regeringen har även tillsatt en utredning som ska lämna förslag på hur en större, samlad konstmyndighet kan bildas genom en sammanslagning av Statens centrum för arkitektur och design (Arkdes), Statens konstråd och Moderna museet. {{toplink}}

,

Forrige artikel Haverikommissionen efter dödliga hissolyckan: Myndighet bör ställa högre krav Haverikommissionen efter dödliga hissolyckan: Myndighet bör ställa högre krav Næste artikel Här är Sveriges EU-parlamentarikers utskott Här är Sveriges EU-parlamentarikers utskott
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.