Höjt tak, nedtrappning och sänkta trösklar när regeringen renoverar a-kassan

Tidöpartierna reformerar a-kassan. ”För många fastnar i arbetslöshet för länge. Det här är den största reformen i arbetslöshetsförsäkringen på 40 år”, sade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) under presskonferensen.

Nyheten presenterades under en presskonferens på onsdagsmorgonen.

– Dels stärker den här förändringen arbetslinjen, dels kommer den att regelförenkla för arbetsgivare och underlätta för arbetstagare, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Altinget.

Slipper 75 000 tidrapporteringar

I korthet innebär förändringarna följande:

  • Den nya a-kassan baseras på inkomst, inte som i dag på arbetad tid. Enligt regeringens beräkningar kommer cirka 35 000 fler då att kunna ta del av den.  
  • Den som har tjänat minst 11 000 kronor i månaden under minst fyra månader det senaste året får rätt till 100 ersättningsdagar. Åtta månaders jobb ger rätt till 200 ersättningsdagar. Elva månader ger rätt till 300 ersättningsdagar.
  • Taket i a-kassan höjs från 33 000 kronor i månaden till 34 000.
  • Ersättningen avtrappas successivt. Alla förlorar 10 procentenheter efter 100 dagar och 5 procentenheter efter 200 dagar. I dag gör bara en del det, så ambitionen är större enhetlighet.
  • Efter att de 300 ersättningsdagarna är slut kan den arbetslöse få aktivitetsstöd. Även detta ska trappas ner med 5 procentenheter var hundrade dag. Där ligger botten på 365 kronor per dag.
  • Den nya arbetslöshetsförsäkringen ska baseras på inkomstuppgifter från Skatteverket, och på så sätt ska både arbetsgivare, den arbetslöse och a-kassorna slippa administration. Arbetsgivarna slipper därmed 75 000 tidrapporteringar per år, som de behöver göra i dag.

Redan i måndags skrev Johan Pehrson på Expressens debattsida att förändringarna var på gång. ”Den som knappt arbetat halvtid under ett halvår får i dag full ersättning, medan den som jobbat heltid i fem månader inte får det”, skrev han bland annat. Ett annat av budskapen var att a-kassan ska vara ”en studsmatta – inte en hängmatta”.

{{toplink}}

Det är blåslampan. Vad gör ni för att stötta dem som står långt från arbetsmarknaden?

– Arbetslöshetsförsäkringen blir bredare och starkare, med tydligare försäkringsprinciper. Det är viktigt men det är inte det enda som sker. Det är en del av flera insatser: Kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskola och omställningsstudiestödet, säger Johan Pehrson till Altinget.

– När man har aktivitetsstöd kommer det också att vara en tydlig nedtrappning med fem procent per hundrade dag. Det går långsamt nedåt för att markera att det här är ett stöd som är till för att du ska in på arbetsmarknaden.

Göra sig anställningsbar

Johan Pehrson tillägger att samhället ställer upp med utbildningar, försäkringssystem och förmedling.

– Men vi ställer också krav på att individen förväntas ta ett personligt ansvar för att göra sig anställningsbar.

Förslagen bygger på utredningen ”Ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen”, (SOU 2020:37), som den tidigare regeringen tillsatte och som lämnades över i juni 2020. Under torsdagen fattar regeringen beslut om en lagrådsremiss. Proposition ska komma under 2024 och avsikten är att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 oktober 2025.

Beslutskedja: En ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster

26/2
2018
22/2
2019
15/6
2020
8/7
2020
5/2
2021
1/9
2022
15/2
2024
15/2
2024

Forrige artikel Enig opposition kräver att klimathandlingsplanen görs om Enig opposition kräver att klimathandlingsplanen görs om Næste artikel JO kritiserar Kriminalvården för avlyssning: ”Oacceptabelt” JO kritiserar Kriminalvården för avlyssning: ”Oacceptabelt”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.